Årets Almedalsdrink med rabarber

I sommar lite syrlig med rabarber och ginger beer och inslag av lime. För femte året i rad utmanar folkrörelsedrinken alkoholnormen och erbjuds törstiga besökare under politikerveckan i Visby, 3-10 juli.

#Almedalsdrinken återkommer även i sommar. Den är ett nyktert alternativ på mingel och fester, utan att hänvisas till vatten eller läsk. Liksom tidigare år är det bartendern Örjan Åstrand på Tennstopet i Stockholm som komponerat Almedalsdrinken. Han har skrivit böcker om alkoholfria drinkar för gravida och föreläser om hur man kan tjäna på ett brett utbud av alkoholfritt.
– Det alkoholfria utbudet ökar stadigt och företagare tjänar på ett bra utbud på krogen, säger han.

Premiären var 2012 då Almedalsdrinken lanserades första gången och utsågs till Hetast i Almedalen. Då med smak av jordgubbe, fläder och mynta.

Erik Tegnander. Foto: UNF
Eric Tegnander. Foto: UNF

– Många har sedan försökt lägga rabarber på drinken genom åren, men originalet är bäst och Almedalens självklara alkoholfria val är ohotat, säger Eric Tegnander, ordförande Ungdomens nykterhetsförbund och talesperson för drinken.

• Drugnews: Hur smakar den i år?
– Mycket god. Inte så söt, lite bitter, rabarbern sticker ut. En vuxensmak. Passar att mingla kring eller svalka sig vid andra tillfällen i sommar, säger han.

Den exkluderar ingen, behövs inga ålderskontroller som när alkohol serveras. Sedan Almedalsdrinken sköljde in i Visby så anser många att politikerveckan har blivit mindre lullig, lite mer skärpt och öppen.

– Vi vill utmana alkoholnormen, utan att peka finger. Men den matchen har vi inte ännu vunnit, även om drinken fått överraskande positivt mottagande, säger Eric Tegnander.

I sommar är arrangörerna bakom Almedalsdrinken offensiva. Den serveras dagligen vid nätverket Folkrörelser mot drogers seminarieplats Soberian, bakom Donners plats. Och på några vanliga krogar. Och med mobil servering också vid flera av partiernas dagar.

Ett jubileumsmingel för att fira fem år i Almedalen planeras kvällen 7 juli, under Sverigedemokraternas tal. Detta för markera att drinken ”står för öppenhet och inkludering, kan drickas av alla utan åtskillnad”, enligt nätverket.

Populär drink Foto: Lina Mattebo
Populär drink Foto: Lina Mattebo

RECEPTET på 2016 års Almedalsdrink:
2 cl (Brunneby) Rabarbersaft, 4 cl Ginger beer, 15 cl Tonic Water, 1 skiva lime, 1 rabarberstav och is. Häll rabarbersaft och ginger beer i ett glas. Lägg i is och fyll upp med tonic water. Garnera med en skiva lime och gärna en rabarberstav som ätbar drinkpinne.

Annonser