Många dricker mer på semestern

Sommar med sol, bad och fester lockar många. Över hälften (56 proc.) av svenskarna dricker mer alkohol under semestern och riskerar en baksmälla till hösten.

– Det finns få perioder under året som erbjuder lika många tillfällen att dricka alkohol som under sommar och semester. Faran med en ökad alkoholkonsumtion under en längre tid är att dessa vanor kan vara svåra att bryta när semestern är slut. Det bör vi medvetna om, säger Juan-Pablo Roa, vd på Systembolagets dotterbola IQ, till Drugnews.

I en Sifo-undersökning som IQ beställt med ett tusen personer början av juni, så svarade 58 procent att de dricker alkohol oftare och 56 procent att de dricker mer på semestern än under övriga året. Inga större könsskillnader.

Sex av tio (59 proc.) uppgav i webbenkäten att det är vanligare att de dricker alkohol på vardagar under semester än annars.

FRISPRÅKIG Juan-Pablo Roa, ny vd på IQ. Foto: Drugnews
Juan-Pablo Roa, IQ

– Det är inte konstigt att fler dricker mer på sommaren. Men oroande att semesterfirare dricker mer, oftare och även på vardagar. De flesta klarar att växla om sedan, men det finns också de som har svårt att bryta sitt beteende när jobbet börjar igen, säger Roa.

Tillgängligheten är större på alkohol, uteserveringar är fler och Systembolaget säljer cirka 30 procent mer under sommaren.

Det gäller att reflektera över sina alkoholvanor. Tala med din partner och familj om alkohol semestern. Bestäm före ledigheten när och hur du ska dricka, varva med annat, tipsar IQ.

– Idag finns flera bra alkoholfria alternativ eller varför inte dricka varannan vatten. Fundera över ditt beteende – behövs alkohol verkligen vid alla tillfällen?, undrar Juan-Pablo Roa som själv avråder från alkohol på sjön och tillsammans med barn.

Alkoholprofilen.se – som IQ också driver – är landets största självtest kring alkoholvanor och där görs över 100 000 test per år. Det är fler som är oroliga för sitt drickande på höstkanten än före sommaren, enligt testerna där.

Sifo-enkäten (pdf-fil) gjordes 2 – 9 juni i år med ett tusen personer i åldrarna 18 till 79 år via en webbenkät. Elva procent (8 proc. av männen och 14 proc. av kvinnorna) svarade att de inte dricker alkohol alls.

Annonser