MHF inför nytt nykterhetslöfte

Helnykterhet är inte längre absolut krav för medlemskap i Motorförarnas helnykterhetsförbund. Nyligen infördes nya medlemsbegreppet ”trafiknykter”, vid sidan av kategorin helnykter livsstil. Det med hopp om att kunna locka fler medlemmar.

Den 17 juni i Upplands Väsby beslutade förbundsmötet, MHF:s högsta beslutande organ, att ta bort procentsatsen 2,25 alkohol som gräns i medlemslöftet och ersätta det med ”en helnykter och drogfri livsstil”. Dessutom ersätts kategorin ”supporter”, som tidigare inte varit fullvärdiga medlemmar, med begreppet ”trafiknykter” som ger fullt medlemskap med rösträtt.

Maria Bergström. Foto: MHF
Maria Bergström. Foto: MHF

– Det är ett historiskt beslut. Vi har inte tagit bort något nykterhetslöfte, utan lagt till ett nytt: trafiknykter. En medlemskategori för de som kanske vill kunna ta ett glas champagne eller vin någon gång om året. Men är helnyktra i trafiken och vill arbeta för vår vision att ingen ska dö av rattfylleri, säger förbundsordförande Maria Bergström till Drugnews.

Enligt förbundsstyrelsens förslag ska dessa vara trafiknykter, med krav på att vara helt alkoholfri i samband med all trafik till lands, sjöss eller i luften samt i övrigt vara helt drogfri”. Några motioner ville behålla helnykterhetskravet för fullt medlemskap, men ändringen bestämdes med övertygande 46-3 i röster.

Maria Bergström understryker att MHF fortfarande är en nykterhetsorganisation. Men att de genom besluten slipper en ”pseudodebatt kring procentsatser” och nu kan inrikta sig på att värva fler medlemmar.

MHF har såsom många föreningar senare år tappat medlemmar. Från att haft över 100 000 medlemmar på 1950-talet till omkring 15 000 idag, varav en tredjedel varit ”supportrar”. Det går även tillbaka till att organisationen startade och sedan hade avtal med ett försäkringsbolag som värvade stödmedlemmar som därmed fick billigare bilförsäkring.
Men nu är det bolaget uppköpt och borta. MHF arbetar vidare med trafiknykterhetsfrågan och måste själv värva medlemmar.

B227-RolfBromme1.jpg
Rolf Bromme

Rolf Bromme, ombud för region Mälardalen i MHF, reserverade sig mot att införa begreppet ”trafiknykter” och ge det fullvärdigt medlemskap.
– De får gärna vara med i arbetet. Men jag anser inte att de som inte är helnyktra ska kallas medlemmar och ha rösträtt. MHF blir i praktiken inte längre en helnykter organisation. Och medlemmar får själva avgöra vad som är alkoholfritt, så slipper förbundet utesluta några, säger han till Drugnews.

Han tror inte det går lättare att hitta nya medlemmar genom ny medlemskategori. Istället är det de allt fler unga som väljer nykterhet som kan bli en framtida målgrupp, tror han.

– Det tar tid att vända en negativ medlemsutveckling. Men att ihärdigt arbeta lokalt person till person med att värva nya medlemmar är en väg, inte att ändra nykterhetslöften, säger Rolf Bromme.

Annonser