Ministern: ökade dödsfall oroar

Narkotikadödsfallen ökade ifjol till över 900 döda, enligt en preliminär rapport. ”En oroande utveckling”, säger folkhälsominister Gabriel Wikström till Drugnews. På torsdag klassar regeringen en variant av fentanyl som sålts lagligt på nätet.

Gabriel Wikström (S) besöker Almedalen i Visby och skyndar mellan uppdrag på fler seminarier och mingel. Men han ger Drugnews en kommentar till de nya preliminära siffrorna från rättsmedicinska registret Toxreg om att betydligt fler döda ifjol upptäcktes med droger i kroppen.

Forskaren Anna Fugelstad varnar för att Sverige är på väg att avancera från andra till förstaplats i den föga smickrande listan över EU-länder med högst dödstal per invånare.

– Även om jag inte hunnit sätta mig in siffrorna än, så är det naturligtvis en oroande utveckling. Vi följer utvecklingen i princip varje vecka och gör ett krafttag nu för att komma åt detta, säger Wikström.

– En del handlar om att få bättre kunskap genom Socialstyrelsens arbete och går vidare för att ta reda på bättre hur vi kan hjälpa denna grupp att få ner dödstalen.

Och på torsdag ska regeringen på Folkhälsomyndighetens inrådan förbjuda ett 30-tal drogämnen, inklusive akrylfentanyl som kunnat säljas lagligt i sprayer och andra former på nätet. Enligt polisen sprids drogen bland unga och är livsfarlig.

Olika former av starka syntetiska opiaten fentanyl har hittats vid 130 dödsfall i Sverige senaste året, enligt polisen.
– Kan vi komma åt enskilda substanser, så kan vi komma en bit på vägen att få ner dödstalen, säger Gabriel Wikström.

• Vad gör ni kring narkotikaklassade läkemedel, såsom opiaten oxikodon, som lett till ökat missbruk och dödsfall, enligt rapporten?

– Där gör vi andra åtgärder, såsom föra över större del av pappersrecepten till digital version och få starkare kontroll över förskrivningarna, svarar minister och rusar vidare.

• Regeringen har även tillsatt en expertgrupp som ser över hur nya nätdroger effektivare ska kunna stoppas, exempelvis undersöka om familjeklassning av droger med liknande kemisk struktur är en väg. Utredningen har fått förlängd utredningstid till årsskiftet.

Tema: Drogdöden

Narkotikarelaterad dödlighet ökat kraftigt i Sverige, näst högst i EU, enligt EMCDDA. Cirka 900 dödsfall per år senaste åren, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister. 2017 avled 960 personer i förgiftningar av läkemedel och klassiska illegala droger, (året före 916 dödsfall).  Opioidläkemedel och nya substanser (ex. fentanyler) dominerar dödsfall i överdoser. Samband är komplexa och ansvariga pekar åt olika håll. (Folkhälsomyndigheten använder ett EU-index och rapporterar för 2017 en lägre siffra, 626 dödsfall, till EMCDDA).

Regeringen uppdrog till Socialstyrelsen att ta fram en åtgärdsplan för att vända utvecklingen. Lämnades i april 2017. Bl a Naloxon-projekt, fler sprutbyten, information och snabbare klassning av nya substanser rekommenderas.

Läs mer

Annonser