Almedalsdrinken skuttat till fastlandet

Alkoholnormen utmanas. Almedalsdrinken har i sommar inte bara serverats på Gotland, utan även vid Pride-paraden och i söndags vid Stefan Löfvens sommartal i Stockholm.

I ett regnigt Vasaparken, där statsministern höll tal, så jobbade teamet bakom alkoholfria Almedalsdrinken ivrigt för att mixa och servera årets drink med rabarber, ginger beer, inslag av lime och tillsammans med is (kylbagar är bra).

Det var Socialdemokraterna själva som bjudit in IOGT-NTO-rörelsen med drinken till talet.

Nicole Steegman och Josefin Larsson, blandade Almedalsdrinkar. Foto: Drugnews
Nicole Steegman och Josefin Larsson, blandade Almedalsdrinkar med rabarbersmak. Foto: Drugnews

– Statsministern och folkhälsoministern hade smakat den i Visby, sedan vid Pride-festivalen i Stockholm med några säpopolisers hjälp. De gillade uppenbarligen den så mycket att vi inbjöds hit som enda externa rörelse, berättade Nicole Steegmans från UNF för Drugnews.

Almedalsdrinken utmanar alkoholnormen, vill visa behovet av bättre alkoholfritt utbud och underlätta för besökare till politikerveckan att dricka gott. I år firade drinken fem år – alla år med olika smaker, framtagna av en skicklig bartender. Och sedan dess har tillställningar blivit lite nyktrare där.

Och nu tar alltså drinken skuttet vidare till fastlandet. Trots regnet serverades det vid statsministerns sommartal uppåt 500 drinkar i Vasaparken, (i Almedalen gick det åt cirka 5000 och på Pride 1500 drinkar).

Stefan Löfven var en av dem. Efter talet i regnet i parken (där han utlovade satsningar på skolan, 3600 nya lärarutbildningsplatser och att göra elevers höstlov till LÄSLOV), så smög Jenny Höglund-Lindblad från IOGT-NTO till honom en drink.
– Han verkade behöva den efter talet, han var törstig, berättade hon efteråt för Drugnews.

Några andra ministrar och folkhälsoministerns dotter sågs också glatt gå runt med en drink.

D623-Almedrink2016-2Initiativtagare till Almedalsdrinken är Folkrörelser mot droger. År 2012 vann drinken utmärkelsen Hetast i Almedalen. Recept på Almedalsdrinkarna under åren.

Annonser