Svårare stoppa smugglarflygplan

Nya bestämmelser utifrån EU-regler försvårar för tullen att kontrollera flygplan som landar på små flygplatser i Sverige.

Tidigare tvingades piloten begära trafiktillstånd från tullverket för att alls få landa på mindre flygplatser, men det behövs inte längre från annat EU-land.

Det räcker med en färdplan och uppge antal ombord om man inte har något att förtulla och avser landa på mindre flygplats utan pass- och tullkontroll, rapporterar SR Ekot. Vilka som flyger med eller vilket gods som är ombord behöver inte anges.

Det är inte ofta smuggling till små flygplatser upptäckts tidigare. Men i våras slog polis till mot ett svenskt sportplan som kom från Holland och landade på en liten flygplats, nordost om Landskrona med 18 kilo kokain ombord. Fyra män häktades.

Förra veckan landade ett propellerplan på Bivaröds flygfält norr om Kristianstad med över en halv miljon cigaretter ombord. Tre män häktades.

Det finns omkring 150 mindre flygplatser i landet. De nya nationella reglerna begränsar tullens möjlighet att upptäcka nya smuggelförsök med mindre flygplan via dem.

– Det är klart att det är ett problem när vi inte har koll på all den här trafiken, i synnerhet inte de här små flygplanen som inte vill ”visa sig” för tullen. De talar inte om vart de ska eller också ljuger de i färdplanen och landar någon helt annanstans, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på tullverket, till Ekot.

Annonser