Överens om fredsavtal för Colombia

HAVANNA Ett historiskt fredsavtal har ingåtts mellan Colombias regering och Farc-gerillan efter fyra års förhandlingar. En kvarts miljon människor har dött i flera decennier långt inbördeskrig och kokain varit bränsle i konflikten.

Ett gemensamt uttalande lästes i natt upp av norska och kubanska förhandlare i Havanna på Kuba där samtalen pågått senare år efter att ha inletts i Oslo 2012. Och parternas representanter medverkade på en bild.

President Juan Manuel Santos
President Juan Manuel Santos

En folkomröstning ska hållas 2 oktober i Colombia först om avtalet. Landets president Juan Santos kallar det för ”den viktigaste omröstningen i våra liv”, rapporterar AFP och TT.

I fredsavtalet som nu ska gås igenom noga av parterna nämns bland annat en jordreform, ändrad narkotikastrategi och utökad service och infrastruktur i fattigare landsdelar. Och vänstergerillan Farc ska lämna in sina vapen efter en över 50 år gammal konflikt, där hundratusentals avlidit och uppåt fem miljoner blivit flyktingar i sitt eget land.

Gerillan måste sluta med kräva ”skatt” av kokabönder och ska bli ett politiskt parti med plats i parlamentet.

Men det finns flera osäkra variabler – utgången av folkomröstningen är inte given, straffrihet för Farcs ledare oklar, liksom hur den mindre gerillan ELN agerar. Dessutom finns narkotikan kvar – i somras uppgav FN att kokainproduktion åter tagit fart efter tidigare minskning.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser