Två drog-prekursorer stoppas i EU

B600-EU-loggBigBRYSSEL EU-kommissionen har beslutat att ämnena klorefedrin och klorpseudoefedrin från 21 september klassas som narkotikaprekursorer för att underlätta kampen mot tillverkning av drogen metamfetamin (”Crystal Meth”).

Senare år har de två substanserna upptäckts vid flera tillfällen vid olaglig produktion av starkt beroendeframkallande drogen metamfetamin. Särskilt vid tillslag i Tjeckien och Tyskland har de hittats, över tre ton av de två preparaten har beslagits sedan 2013 i EU-länder.

Nu har EU-kommissionen beslutat att klorefedrin och klorpseudoefedrin förs upp på förteckning över ämnen som används vid narkotikatillverkning. Kemisk industri har idag ingen betydande legal användning för ämnena.

Det innebär att från 21 september krävs tillstånd av Läkemedelsverket för att föra in eller ut eller handla med de två prekursorerna i Sverige.

Annonser