Oväntat nej till fredsavtal i Colombia

BOGOTA En knapp majoritet (50,2 procent) röstade överraskande nej i söndagens val om fredsavtalet som Farc-gerillan och regeringen nyligen undertecknade för att få slut på drygt femtio års inbördeskrig. Och narkotikahandeln finns kvar.

Konflikten har pågått i 52 år och krävt hundratusentals liv och miljoner tvingats på flykt inom Colombia. Vänstergerillan och paramilitära grupper – som bekämpat varandra – har använt kidnappningar och kokainhandel för att finansiera sin kamp. Men efter stigande trötthet på våld och misär, så startade fredsförhandlingar för några år sedan som ledde till avtalet som skulle bekräftas i söndagens val.

Opinionsmätningar hade före valet visat på övervikt för ja-sidan. Men när rösterna räknats samman var chockresultatet ett faktum – nej-sidan fick 50,23 procent av rösterna medan ja-sidan 49,76 procent, enligt Colombias valmyndighet, rapporterar TT och AFP.

Nej-sidan vill att Farc-ledare ska kunna straffas och inte få verka politiskt framöver. Medan ja-sidan ville lägga konflikten bakom sig och se framåt.

Så sent som förra veckan skrev president Juan Manuel Santos och Farc-ledare – symboliskt klädda i vitt – under avtalet som år förhandlats fram på Kuba.

Vapenvila och nedrustning, amnesti för lindrigare brott, (men inte grövre som massakrer, våldtäkt och tortyr). Farc lovade för två år sedan avbryta kokaodling och kokaintillverkning i områden under dess kontroll och regeringen har lovat stöd till bönder för att övergå till odla lagliga grödor. En omfattande jordreform och lån till fattiga på landsbygden finns även med i avtalet.

Men det har funnits osäkra variabler – folkomröstningen, den omstridda straffriheten för Farc-ledare och hur den andra mindre gerillan ELN agerar. Och narkotikaproblemet finns kvar och kokainproduktionen har börjat öka igen i Colombia, enligt FN.

President Juan Manuel Santos
President Santos

Vad som nu händer efter valets oväntade utgång är oklart. Farc lovar i en kommuniké att fortsätta verka för fred och att inte ta till vapen igen. President Santos beklagar valresultatet.
– Majoriteten har sagt nej till fördraget. Men jag kommer inte att ge upp och jag kommer att fortsätta att sträva efter fred till min mandatperiods sista dag, sade Santos enligt AFP.

Världsledare och Sveriges utrikesminister Margot Wallström uppmanar Colombia att fortsätta förhandlingsvägen. Flera bedömare uppger att Santos och Farc-ledare var kandidater för att få Nobels fredspris.
Nu vet ingen vad som händer – president Santos har sagt att det inte finns en plan B, enligt AFP.

Colombia

Republik i nordvästra Sydamerika, med 45 miljoner invånare, huvudstad Bogotá med nio miljoner. De flesta katoliker. Ytan 2,5 gånger större än Sverige, sjökontakt med Karibien och Stilla havet. Tropiskt klimat och höga berg, såsom Anderna. Stora exportvaror är kaffe och kokain.

B1145-ColombiaMapEtt lågintensivt inbördeskrig har rasat i 50 år mellan staten, paramilitärer och olika gerillagrupper. Över ett hundratusen människor har dödats, 50 000 försvunnit och tusentals invalidiserats av personminor. Uppåt fem miljoner internflyktingar. Förhandlingar pågår mellan parter för att få slut på striderna. Ett fredsavtal uppges vara på gång mellan Colombias regering och Farc-gerillan 2016.

Landet världens största kokainproducent, cirka 70 procent av marknaden. Huvudmål är missbrukare i USA och Europa. ”Tyst miljökatastrof” när områden förorenats av kokaodling, kemikalier i kokainlaboratorier och besprutning från luften.

Juan Manuel Santos Colombias är president sedan hösten 2010 efter företrädaren Álvaro Uribe (2002-2010). Båda tillhör högerliberala U-Partiet.

Stora sociala skillnader, få äger mycket mark. En växande medelklass i större städer, men sex av tio invånare är fattiga. Särskilt utsatta är afro-colombianer och indianer. /Drugnews

Annonser