Thailand stoppar alkohol efter kungens död

BANGKOK Den thailändska regeringen har aviserat ett obestämt förbud för offentligt drickande av alkohol sedan kung Bhumibol Adulyadej avlidit förra veckan efter 70 år på tronen.

De stora matkedjorna stoppade i helgen all alkoholförsäljning efter kungens död och butikkedjan Tesco Lotus svepte in hyllorna med alkoholdrycker med plast, skriver Aftonbladet.

Bild på Bangkok Posts förstasida.
Bangkok Posts förstasida.

Thailand sörjer sin högt aktade kung Bhumibol (1927 – 2016) som avled i torsdags. Och nu har juntaregeringen utlyst ett års sorgeperiod och för närmaste månaden uppmanat invånarna att undvika ”glada tillställningar” och be besökare i landet att agera respektfullt, rapporterar The Spirits Business.

Enligt del av förklaringen ska lokala barer avstå från spela musik och dans på nattklubbar är otillåtet. Lokala researrangörer väntar sig därför en avmattad turism de närmsta månaderna.

Dessutom har Koh Phangans ökända Fullmåne-festival på stranden avbrutits, tv-kanaler ändrat i tablån och hemsidor har bytt färg till svart och vit, landets sorgefärger.

Enligt en regeringskälla kan det ta minst till ett år innan kronprins Maha Vajiralongkorn efterträder på kungatronen.

Chartersäsongen har ännu inte dragit igång från Norden till Thailand, utan ökar senare i vinter.

Researrangören Fritidsresor tror att de flesta restauranger och barer kommer att ha öppet, men stänger tidigare, men att klubbar inte kommer ha öppet. Apollo har flera gäster i landet nu, de flesta verkar vara medvetna om de restriktioner som gäller.

Svenska ambassaden i Bangkok uppmanar turister att respektera landets sorgetid. Och att undvika alla former av firande och fester och bra respektfull klädsel. ”Att agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Annonser