Tullen stoppade subutex-smuggling

Svenska tullen har stoppat över 2 400 narkotikaklassade subutex-tabletter från Finland. Det är första gången smuggling därifrån upptäckts. Två män åtalas nu för grov narkotikasmuggling.

Det var i början av september som en personbil från Åbo-färjan togs ut för kontroll vid Tegelviken i Stockholm. Väl gömt under bilens baksäte hittades tabletterna i hoptejpade buntar och packade i kartonger.

Det framgick på kartorna att Subutex-tabletterna (buprenofin verksamt ämne) – som normalt är avsedda för personer i behandling för opiatberoende – ursprungligen kom från Frankrike. Därifrån är smuggling omfattande och väl organiserad enligt tidigare kartläggning.

– Med hänsyn till den stora mängden var tabletterna troligtvis tänkta att säljas vidare. Tullverket gör traditionellt beslag i södra Sverige och beslagen består ofta av tabletter som är tänkta för den finländska marknaden, säger Stefan Granath, chef för tullkriminalenheten i Stockholm.

Två personer greps och åtalas nu vid Stockholms tingsrätt för grov narkotikasmuggling. Värdet av beslaget är i gatuled uppåt 1,5 miljoner kronor i Sverige och än mer i Finland. Om åtalade fälls så riskerar de långa fängelsestraff.

Tullverket beslagtog i fjol över 714 800 narkotikaklassade tabletter.

Annonser