Polisen vill ha svensk alkohollag på färjor

För att minska fylleri, bråk och våldtäkter på färjekryssningar, så vill Polisen minska supandet och att svensk alkohollag ska gälla på svenskflaggade båtar i internationell trafik.

Flera uppmärksammade bråk och sexövergrepp har inträffat på färjor, ett alldeles nyligen. Stockholmspolisen anser att rederierna inte sköter alkoholförsäljningen bra på färjorna.

– Färjebolagen gör inte tillräckliga åtgärder, utan fortsätter att överserverar sina gäster. De borde jobba mer med att kontrollera utskänkningen av alkohol och förebygga brott, säger Olof Bratthall vid polisen till P4 Stockholm.

För att få minska fylleri, våldsbrott och våldtäkter så föreslår polisen i en skrivelse till polisen att regeringen ser över alkohollagen, så att regler kring serveringstillstånd även gäller internationell färjetrafik för svenskregistrerade färjor. Då skulle de få söka utskänkningstillstånd som vanliga krogar och myndigheter kunna bedriva tillsyn ombord och dra in tillståndet vid exempelvis servering av berusade gäster.

Enligt polisen är estnisk och finsk lag striktare vad gäller övervakning av alkoholförsäljning ombord. Viking Lines tycker att tycker man har gjort förbättringar, men välkomnar förslaget från polisen om att svensk alkohollag ska gälla ombord.

– Det skulle underlätta övervakningen, säger skyddsinspektör Juri Jalava på Viking Line till radions P4.

I september beslutade Tallink Silja att upphöra med sin taxefree-försäljning under utresan vid studentkryssningar och ska utbilda personal i ansvarsfull alkoholservering för att öka trygghet och minska risk för fylleri och våldtäkter. Viking Line har höjt åldern till 21 år vid kryssningar.

Annonser