Carlstedt ny samordnare mot våldsextremism

Regeringen har beslutat utse Anna Carlstedt – före detta ordförande för Röda Korset och IOGT-NTO-bas – till nationell samordnare för värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

– Hatet och extremismen är smärtsamt uppenbart långt i från sin lösning, sade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), med hänvisning till måndagens attack mot en julmarknad i Berlin, vid en pressträff i tisdags.
Carlstedts nya uppdrag presenterades i samband med överlämnade av ett betänkande till regeringen (”Värna demokratin mot våldsbejakande extremism – nationell struktur och kommunernas ansvar”, pdf-fil, 228 sidor).

Anna Carlstedt, 45 år, är forskare och lärare, senast vid Ersta Sköndal högskola. Hon var nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s första kvinnliga förbundsordförande 2009-2015 innan hon gick vidare till att leda Svenska Röda Korset. Hon tillträder tjänsten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism vid årsskiftet.

Det var alliansregeringen som 2014 beslutade tillsätta en nationell samordnare och första uppdraget gick till Mona Sahlin som dock hastigt fick lämna det i våras (efter uppdagats att hon skrivit falskt intyg till sin livvakt). Efterträdare blev tidigare ministern Hillevi Engström (M), som oväntat lämnade uppdraget i höstas.

Samordningsuppdraget ska upphöra 2018 och föreslås då övergå till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, enligt TT.

Annonser