200 svenskar utreds för drogköp på nätet

Över 226 svenskar misstänks för narkotikabrott efter polisen följt upp en tidigare razzia i höst mot narkotikahandel på ”Darknet”. Flera beslag av droger har gjorts.

Det var i oktober som svensk polis och tull i en internationell aktion mot olaglig handel på internet lyckades identifiera över 20 000 narkotikaköp och över 3000 misstänkta köpare i Sverige, som Drugnews tidigare rapporterat.

Mycket av handeln gällde det krypterade mörka delen av internet, Darknet, som ansetts svårare att stoppa och där digitala valutan bitcoins används.
– I normalfallet är det säljare som vi siktar in oss på. Hela syftet med den här insatsen var att visa att man som köpare på darknet inte heller kommer undan. Anonymiteten är inte så trygg som man tror, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (NOA), till TT.

Polisen har nu följt upp och kan sammanfatta den svenska delen av aktionen som alltså var särskilt riktad mot köparna. Totalt har hittills 176 förundersökningar om brott med totalt 226 personer inletts. De flesta är köpare av droger och bor i hela landet.

I 16 av fallen har så mycket narkotika påträffats att polisen misstänker att de säljer drogerna vidare. I dessa fall har beslag kunnat göras av 450 gram amfetamin, två kilo cannabis och 3 500 narkotikaklassade tabletter.

Enligt polisen är fler razzior mot illegal näthandel och drogköpare på Darknet att vänta framöver.

Insatsen i höstas leddes av USA och övriga länder som deltog var Sverige, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Nederländerna, Irland, Frankrike, Spanien och Finland. Samarbetet kommer att fortsätta mellan länderna.

Annonser