En vitare jul med nyktra vuxna

IOGT-NTO-rörelsens kampanj för fira en Vit Jul med barnen är inne på upploppet. Men varför ska vuxna utan alkoholproblem vara nyktra?

Vit Jul körs för tionde året i rad och riktar sig till vuxna som inte är nykterister (de dricker ju inte alkohol ändå), att lova inte dricka något starkare än lättöl under de tre juldagarna.

– Det är ett viktigt ställningstagande för barnen och du blir en livboj i deras närhet – egna och andras. För hundratusentals barn som växer upp i familjer med riskabelt drickande kan jullovet bli otryggt när skolan och samhället stänger och vuxna inte är helt närvarande, säger Mona Örjes, ordförande för IOGT-NTO-rörelsen och barnorganisationen Junis, till Drugnews.

Mona Örjes, Juni

I år har Vit Jul-kampanjens informationsfilmer ifrågasatts en del. Varför ska vuxna utan beroendeproblem inte få ta en snaps till sillen eller en öl till skinkan? Mona Örjes debatterade det i Sveriges radio häromdagen.

– Många vuxna blir annorlunda bara efter ett par glas och barn blir oroliga och ibland skrämda. Och inte alla kan stanna vid ett par glas utan dricker mer. Då är det skönare för alla att låta barnen vara i centrum när ingen vuxen dricker under julhelgen, säger hon.

I en webbundersökning som Aftonbladet låtit göra svarar 57 procent av deltagarna att de dricker alkohol under julen, även om de firar med barn. Något fler män än kvinnor.
Alkoholläkaren Sven Andréasson vid Beroendecentrum i Stockholm är inte förvånad, och säger att måttligt drickande inte har någon betydelse, men ”det viktiga är att inte dricka sig berusad” om barn är närvarande.

Mona Örjes från Vit Jul håller delvis med:
– Visst är det bättre att dricka mindre än mer, ett glas istället för fyra. Men ändå bäst att dricka noll glas alkohol tillsammans med barn, anser hon.

På Vit Juls hemsida skriver flera om sin barndoms jular och berättelserna gör att hon kan få ont i magen: ”En dag man bara vill glömma”, ”Julångest”, ”Svarta jular och svarta lov”, ”Min pappa gillade att slå…”

Ett tiotal kända personer har anlitats av Vit Jul som ambassadörer för kampanjen, exempelvis förra hockeyproffset Börje Salming, författaren Henry Bronett, bloggaren Clara Lidström och folkhälsominister Gabriel Wikström. Personer med ett stort nätverk som tar ställning för ett nyktert julfirande med barnen.

För att erbjuda utsatta barn och andra ett andningshål, så ordnar IOGT-NTO även aktiviteter under jullovet – alltifrån pepparkaksbak till pokémonsjakt, disco och lajvjulbord. I exempelvis Jönköping blir det bowling och i Sandviken har hela badhuset hyrts en dag för skollovslediga unga. Totalt nära 250 aktiviteter runt landet för barn och unga som inte kan eller vill vara hemma under lovet.

I fjol var det rekordmånga, drygt 30 000 personer, som skrev på Vit Juls lista om att inte dricka under juldagarna. I år hade strax efter lunch dagen före doppardagen 22 000 lovat fira en nykter jul.
– Det ser lite tajt ut om vi slår fjolårets rekord, men jag tror det är möjligt, säger Mona Örjes.

Hon firar själv jul med familjen och släkt nära Uppsala och i början av januari dansa ut julen i Tärnsjö, Heby kommun, på en av Vit Jul-aktiviteterna.
(Uppdatering tredjedag jul – då hade knappt 25 000 personer skrivit på för nykter Vit jul).

• Flera andra organisationer ordnar nyktert julfirande – bland andra stiftelsen Trygg Barnen som fixade Trygg Jul i Stockholm i advent. Andra föreningar ordnar lokalt för hemlösa och nyanlända personer, men även för hela familjen.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

D12-SpelaRolllogga1Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran är svajig. Idag beräknas minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård (enligt ny CAN/SKL-studie), troligen är de fler. Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…

Läs mer

Annonser