Känslosamma möten i Kenya

Per-Olof Svensson, Blå Bandets organisationssekreterare, besöker just nu Kenya tillsammans med en grupp från Sverige. Han berättar i Drugnews om spännande möten på Blue Cross Youth Center i Kisumu med skolelever och besök på barnfängelse, illegal sprittillverkning och samtal med sniffande gatubarn.

Vi är en grupp på fyra från Blå Bandet i Sverige. Ordförande Lasse Reuterberg och hans dotter Alice, Iman Djell, ordförande Stockholms läns Blåbandsungdom, och jag. Värd är Blå Kors Kenya. Det kommer att bli reportage i vår medlemstidning, samtidigt ger det mig ökad kunskap och inspiration till fortsatt arbete för Blå Bandet nationellt och internationellt.

Det är över 30 grader på dagen och senast det regnade var i november. Resan tog nästan ett dygn. Avfärd hemifrån torsdags 14:30 från Arlanda, framme nästan samma tid fredag, efter flygbyte i Amsterdam till Kenyas huvudstad Nairobi och många timmars väntan på inrikesflyg till Kisumu.

Gatubarn sniffar lim för att döva hunger och känslor. Foto: Per-Olof Svensson

Första dagen i Kenya träffade jag sniffande gatubarn i Kisumu.
Den första kvällen i Kisumu, Kenya, gav närkontakt direkt med den verklighet som alltför många barn växer upp med. Ett liv på gatan. Det gjorde att man direkt blev känslomässigt berörd, men samtidigt förundrad över hur gärna de ville ha kontakt och bli fotograferade.

De som arbetar för Blå Kors i Kisumu, är välkända av barnen eftersom de ibland för matpaket. De är respekterade av barnen och eftersom vi fyra från Sverige var med dem blev vi också accepterade. De hade också i förväg fått veta att vi skulle komma på besök.

Många av barnen sniffar limångor, som de får genom att ha en plastflaska med lim under näsan. En märklig syn och det känns sorgligt. Att de ska behöva döva hunger och känslor med att droga sig. Flera av barnen fick möjlighet att ge sina berättelser om hur de hamnat på gatan, gemensamt med många är att de blivit föräldralösa. En av pojkarna bjöd också på en sång.

Utdelning av skolmaterial till barnen i Blå Korsets skola i Kisumu.

Heldagsbesöket på Blå Korsets skola blev innehållsrikt. Lektioner för 120 elever varvades med lekfulla tävlingar, föräldramöten och många nyfikna samtal från eleverna. Från Blå Bandet delades det ut skrivhäften och pennor, som verkligen uppskattades.

Elever glada att få skolmaterial. Med Blå Bandets ordf Lasse Reuterberg. Foto: Per-Olof Svensson

Mycket som är så självklart för oss i Sverige är det verkligen inte Kenya. Utöver skolavgifter så måste föräldrarna eller någon annan även betala för skolmaterial, skoluniform m.m.

Vi bjöds på sång och dans av eleverna och fick vara med på föräldramöte där de är indelade i fyra grupper. Varje grupp presenterade var de gör tillsammans för att tjäna och spara pengar för sina barns skolgång i framtiden.

Flera lekfulla tävlingar arrangerades och i pauser under dagen blev det många samtal med nyfikna elever. Det är härligt med deras glädje och värme, något som vi också möts från de anställda på skolan och även ute i det i samhället.

Dagen bland skolans elever visade också hur hjälpsamma barnen är med varandra. Ett exempel är hur de fixar varandras hår. Eleverna är också mycket nyfikna och vill prata med oss, därför är det väldigt bra att de utöver sitt eget språk kan engelska. Bakom loggan på skåpet finns skolans bibliotek med läroböcker som skänkts av Blå Bandet.

Per-Olof besöker familj i Kisumu. Foto: Ishmael Shen

Efter två intensiva dagar med studiebesök och reportage blev dags för en turistdag. Den började med en båttur på Victoriasjön som gränsar till tre länder. Där fick vi se flodhästar som nyfiket tittade upp över vattenytan. Därefter guidad tur i en djurpark. Lunchen blev dagsfärsk fisk.

Sedan besök vid ekvatorn där vi bjöds på en märklig upplevelse. I en vattenbunke blev vi visade hur vattnet rörde sig åt det ena hållet på en sida av ekvatorn, och åt andra hållet efter att bunken flyttats bara några meter till andra sidan.

Märkligt, funderar på om det var ett trick från ungdomarna som visade detta eller om det verkligen kan bli en sådan avgörande skillnad beroende på vilken sida man är om ekvatorgränsen. Eftermiddagen avslutades vid en marknad där alla ville visa sina alster och förstås få oss att handa till ”specialpris just för mig”. Prutning gäller vilket kändes lite märkligt med från början låga priser.

Besök hos familjer i Kenya som får stöd. Blå Kors Kenya har stödprogram för familjer, både för att ekonomiskt ge förutsättningar att gå i skolan och att ge stöd i föräldraskap. Vi fick besöka fyra familjer med olika förutsättningar samt Douglas som tidigare var gatubarn. Honom besökte vi på en skola i bergen som inte drivs av Blå Korset, men får support att studera där.

Det blev känslomässigt starka upplevelser för den svenska gruppen att få ta del av de olika berättelser som gavs. Från en mamma och pappa som var så tacksamma att de fick hjälp för att deras barn kan gå i skolan, till mamman som berättar om den frånvarande pappan där alkoholen går före familjen.

Vi träffar en tidigare gatupojke som tagits om hand om Blå Korset för att gå i skola och kunna flytta hem till sin mormor, då föräldrarna inte hade förmåga att ta hand om honom. Och ett föräldrapar där pappan berättade om sina tidigare alkoholproblem, men hur stödet från Blå Korset lyckats få honom att återförenas till familjen som nu tar gemensamt ansvar.
Det är ett fantastiskt arbete som genomförs av de aktiva i Blå Korset Kenya.

Besök hos lokal illegal sprittillverkning och barnfängelse.
Ny dag med nya intryck, erfarenheter och känslosamma upplevelser. Vi fick möjlighet att besöka en hemlig illegal sprittillverkning där det destillerades ren alkohol som sedan säljs lokalt. Tillverkningen gjordes intill en bäck eftersom det går åt en hel del vatten. Vi besökte ytterligare en alkoholtillverkning, ett hembryggeri för öl som i sig är laglig men där själva försäljningen inte är det om man inte har fått licens.

Man som tillverkar illegal sprit. Foto: Per-Olof Svensson

Sprittillverkningen ger 60 – 80 procent alkohol, och en ”snaps” kostar ungefär motsvarande en krona. Trots tidig förmiddag vid ölbryggeriet, fanns tiotalet kunder som väntade på att få handla. Bägge dessa ställen var långt ute på landsbygden.

Vi besökte även ett barnfängelse i Kisumu med 125 barn mellan 10-18 år. Där fick vi veta att det varierar vad barnen tycker om att hamna i fängelset. En del såg det som en räddning från livet på gatan, nu fick man mat och möjlighet att gå i skola och sova i sängar. Medan andra ville därifrån och några lyckades också ibland att fly.

Kvällen avslutades med en rundtur bland mörklagda gator där gatupojkar hade lagt sig för att försöka sova. Flickor har lättare att få möjlighet att någon tar hand om dem, dels för att de då får arbeta som hemhjälp i bostaden, men också för att när de senare gifter sig får de pengar av den blivande mannens familj.

En dag återstår med skolbesök och möte med Blå Kors Kenyas styrelse.

• Fotnot: Internationella Blå Korset – där svenska Blå Bandet är med – har verksamhet i 41 länder, bland annat i Kenya. Barncentret i Kisumu (Blue Cross Youth Center), drivs bland annat med stöd från Blå Bandet, Blå Kors Norge, IOGT-NTO international samt insamlingen Världens barn.

Kenya

Republiken Kenya i Östafrika vid Indiska Oceanen har cirka 39 miljoner invånare. Tidigare brittisk koloni, blev självständigt 1963. Huvudstad Nairobi (drygt 3 milj inv). Kisimu i västra landet, hamnstad vid Victoriasjön och huvudort i provinsen Nyanza.

Demokrati men våldsamma protester utbröt i landet efter parlaments- och presidentval 2007. Ny författning antogs senare och president idag är Uhuru Kenyatta, son till landets första president Jomo Kenyatta. Landet nav för finans och handel i regionen, men utbredd korruption. Turism och jordbruk viktiga näringar. Ökad fattigdom.

Kenya gränsar till fem länder – flyktingläger har upprättats i landet med flyktingar från Somalia och Sudan. Hiv/aids är stort hälsoproblem i landet.

Ökat missbruk bland unga av alkohol och illegala droger. Hembränning vanligt.
FN har flera utvecklingsprogram i regionen och har kontor i Nairobi.
Källa: Wikipedia /Drugnews

Annonser