Tyskland godkänner medicinsk cannabis

BERLIN Tysklands parlament har röstat för att tillåta användning av marijuana i medicinskt syfte.

Frågan har varit omdiskuterad och regeringens narkotikakommissionär Marlene Mortler (CDU) har lobbat för att patienter ska kunna hämta ut cannabis på lokala apotek efter läkare ordination, rapporterar Deutsche Welle.

Marlene Mortler

– Det är ett bra komplement för patienter som väntat länge på detta, säger Marlene Mortler.

Det handlar om obehandlad torkade växtdelar som patienter med recept ska kunna hämta ut och exempelvis röka för smärtlindring, mot aptitlöshet och illamående för cancerpatienter med cellgiftsbehandling, samt vissa MS-patienter. Kostnaderna för blomknoppar och cannabisextrakt ska staten genom sjukförsäkring stå för för de patienter som inte anses ha några behandlingsalternativ.

Marlene Mortler har dock tidigare sagt att hon inte vill se en allmän legalisering av drogen, som några gröna politiker förespråkat. Detta då regelbunden rökning är skadlig, särskilt för ungdomar.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag två godkända cannabisbaserade läkemedel, som drygt 100 patienter får, enligt SVT.
Sativex framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Och Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för öka aptit hos bl a hiv-patienter. Antal patienter som får Sativex har ökat till över 300 personer 2017 och för Marinol har ansökningar ökat till cirka 16 år 2018.

Intressant innehåll är THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktivt). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha. Läkemedelsverket hade 2018 beviljat 27 ansökningar för Bediol (baserat på cannabis-växtdelar) på licens.

I USA tillåter hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser