Förskolan kan hjälpa barn som far illa

Förskolan spelar roll för att uppmärksamma barn som far illa, skriver företrädare för åtta organisationer inför kommande kampanjvecka 13-19 februari om unga som påverkas negativt när vuxna dricker för mycket.

Det känns inte alltid lätt att göra en orosanmälan när ett barn far illa, även när det är nödvändigt. KampanjveckanFörskolan spelar roll” uppmärksammar den viktiga uppgift förskollärare har för att värna barnens trygghet, vilket kräver både kunskap, stöd och mod.

Många barn växer upp i miljöer där någon vuxen dricker för mycket. Det innebär ganska ofta att barnens bästa sätts ur spel. De får inte den omsorg och trygghet som barnen behöver.

Genom att uppmärksamma och börja arbeta för barnens bästa, desto bättre förutsättningar har barnen att själva växa upp till friska och starka vuxna.

Alla har ett ansvar för att uppmärksamma barn som far illa. Förskole- och skolpersonal har till och med skyldighet att anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Men vi har full förståelse att det kan vara svårt, även för professionella, att veta hur man ska agera och vart man ska vända sig om man möter barn i familjer där någon vuxen dricker för mycket.

Vi vill därför både påminna och uppmana om att det är barnens bästa som är vårt fokus. Att göra en så kallad ”orosanmälan” till socialtjänsten handlar just om att man är orolig för barnen. Sedan är det deras uppgift att utreda. Kanske var oron obefogad men om det visar sig att barnet far illa, är så mycket vunnet på att detta uppmärksammas så tidigt som möjligt.

Till stöd och vägledning för hur man gör finns en pedagogisk handledning ”Förskolan är livsviktig för barn som anhöriga”. Under kampanjveckan, som pågår under vecka sju, finns också möjligheter till fortbildning på många platser runt om i landet.

Vi är många organisationer som tillsammans uppmärksammar detta och när den är över, börjar det väsentliga – att på förskolans personalmöten och fortbildningar gemensamt diskutera och hjälpas åt att våga ta upp den svåra, men mycket viktiga frågan:
Finns det oro för att barnen växer upp i ett hem som påverkas negativt av vuxna som dricker för mycket alkohol?

Ni har goda möjligheter att upptäcka och hjälpa barn som påverkas negativt av att vuxna dricker för mycket. Det är allas ansvar att se till barnens bästa och våga agera!

av:
Per-Olof Svensson, organisationssekreterare Blå Bandet
Mona Örjes, förbundsordförande IOGT-NTOs Juniorförbund
Frank Åkerman, generalsekreterare Hela Människan
Ellen Eklund, samordnare Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland,
Gun-Lis Roos, ordförande Stockholms läns Nykterhetsförbund
Ann-Sofie Roberntz, förbundssekreterare Riksförbundet SIMON
Andreas Ljungman, verksamhetsutvecklare studieförbundet NBV
Jan Linde, ordförande Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Annonser