Kamp om EU:s läkemedelsmyndighet

KÖPENHAMN/STOCKHOLM Danmark har nu gått in i striden om att ta över EU:s läkemedelsmyndighet som ska flytta från London efter Brexit. Tidigare har även Sverige aviserat sig vilja få EMA.

I veckan kastade sig Danmark in i kampen om att få myndigheten som har ungefär 900 anställda idag:

– Det är inget tvivel om att konkurrensen är hård, men jag är övertygad om att det kommer att vara en vinst för både Danmark, EMA och EU om att placera läkemedelsmyndigheten i Köpenhamn, säger utrikesminister Anders Samuelsen i ett pressmeddelande, rapporterar TT och Ritzau.

Danmark tävlar därmed med Sverige och minst sex andra EU-länder om att få ta över myndigheten från Storbritannien. Danmark har en omfattande läkemedelsindustrin.

Sveriges starkaste kort är kanske Läkemedelsverket (som finns i Uppsala) och som förberedde sig noga inför EU-medlemskapet 1995 och är en mycket aktiv rapportör till EMA. Svenska regeringen angav i december Stockholm-Uppsala-regionen som en bra placering att flytta EMA till.

Redan finns EU:s smittskyddsmyndighet i Sverige, vilket kan göra det knepigare för att få ännu en. Flera EU-länder har idag inte fått tilldelat någon EU-myndighet.

Regeringen ska inrätta särskilt sekretariat för att planera och leda kandidaturen. Förhandlingar om vart EMU ska flytta efter Brexit inleds under våren och EU hoppas den är avslutad till oktober 2018, enligt regeringskansliet och TT.

European Medicines Agency bildades 1995 och ligger för närvarande i London.
EMA ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och övervakar säkerhet av läkemedel som utvecklats för att användas i unionen. Och myndigheten måste godkänna alla nya läkemedel för försäljning. EMA har idag cirka 900 anställda och anlitar dessutom många fler experter.

Annonser