Två patienter ska få medicinsk cannabis

Svenska patienter ska för första gången få växtbaserad cannabis utskrivet på recept. Detta sedan två ansökningar har godkänts av Läkemedelsverket, skriver SVT Nyheter.

Det handlar om två patienter som fått klartecken att använda växtdelar av cannabisplantan för medicinskt bruk mot svår smärta.

Dels en kvinna med medfödd ryggmärgsskada och svår nervsmärta, dels ryggmärgsskadade Andreas Thörn i Västerås som fälldes i Svea hovrätt för narkotikabrott efter att odlat och brukat cannabis för att lindra sina smärtor och ångest.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger han till SVT.

Flera svenska läkare har senare år ansökt om att få skriva ut cannabis, men fått avslag.

Läkaren Claes Hulting är en av de som drivit på att patienter med svår nervsmärta ska kunna få cannabis och välkomnar nya beskedet. Han säger att beslutet ” inte kommer förändra världen, men det kommer förändra världen för ett fåtal personer”.

Läkemedelsverket betonar att det inte handlar om generellt godkännande för s.k. medicinsk cannabis i Sverige.

– Besluten handlar om enskilda individer och i de här två fallen har vi haft en längre dialog och efter flera turer med avslag, överklagande och kompletteringar beslutade vi att godkänna dem, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket, till SVT.

Läkemedelsverket har inledningsvis godkänt licens för att hämta ut en mängd cannabis på apotek som är avsedd för tre månaders behandling. Den ska inte rökas utan intas oralt. Och patienternas läkare ska noga följa upp effekterna av behandlingen, enligt besluten.

Hittills finns två godkända cannabisbaserade mediciner i Sverige. Sativex (en munsprej med cannabinoiderna THC och CBD för lindra kramper för ms-sjuka), och Marinol (en syntetisk THC som skrivs ut på särskild licens och avsedd mot illamående och kräkningar vid cellgiftbehandling för cancerpatienter).

Det nya beslutet handlar alltså inte om ett godkänt läkemedel, utan patienter som fått särskild licens för att använda växtdelar av cannabis. Ett holländskt företag får uppdraget att leverera. Samma företag förser patienter och forskare i ett tiotal andra länder med cannabis. Men cannabis medicinska effekter är omstridda.

Kritiker varnar för att ”medicinsk marijuana” (då cannabis får rökas med hänvisning till medicinska skäl) har banat väg för legalisering av nöjesbruk av drogen i bland annat USA och Kanada.

– Märkligt att Läkemedelsverket fattat beslutet på så osäkra forskningsgrunder om växten cannabis effekter. Den är inte registrerad som läkemedel någonstans i hela världen. Och varför ska i så fall inte fler patienter få det, säger Per Johansson, generalsekreterare på Riksförbundet narkotikafritt samhället, till Drugnews.
Men han välkomnar fortsatt forskning om cannabinoider som läkemedel.

 

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag två godkända cannabisbaserade läkemedel, som drygt 100 patienter får, enligt SVT.
Sativex framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Och Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för öka aptit hos bl a hiv-patienter. Antal patienter som får Sativex har ökat till över 300 personer 2017 och för Marinol har ansökningar ökat till cirka 16 år 2018.

Intressant innehåll är THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktivt). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha. Läkemedelsverket hade 2018 beviljat 27 ansökningar för Bediol (baserat på cannabis-växtdelar) på licens.

I USA tillåter hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser