Iran avskaffar dödsstraff för drogsmuggling?

TEHERAN Irans parlament har röstat för att ändra dödsstraffet för narkotikasmuggling till fängelsestraff, rapporterar Sveriges Radio. Ett förslag som dock måste godkännas även av det konservativa Väktarrådet.

Uppåt ett tusen människor avrättas årligen i Iran, de flesta för narkotikarelaterade brott. Genom landet smugglas enorma mängder opium och heroin från Afghanistan och Pakistan vidare mot Europa. Tonvis tas i beslag i razzior mot transittrafiken genom Iran.
Men en del i smuggelflödet sprids även i landet och har lett till ökat inhemsk narkotikamissbruk.

– Men dödsstraffet har inte minskat vare sig smuggling eller missbruk och det är inte rätt att avrätta mänskor som är små kuggar i narkotikahandeln, som kanske smugglar av ekonomisk desperation, säger Rasul Khezri, en iransk parlamentariker som står bakom förslaget att mildra lagen.

Men för att ändra straffet från avrättning till fängelsestraff, så måste dock det konservativa Väktarrådet godkänna förslaget, vilket inte ännu skett. Där finns flera hökar som inte vill se en mildring av straffet. Och ser det som att ”vilja fjäska för väst”.

Iran har återkommande internationellt kritiserats för sitt användande av dödsstraff och som – efter Kina – toppar Amnestys lista. Även statsminister Stefan Löfven tog upp mänskliga rättigheter och problem med dödsstraff under sitt besök i landet nyligen.
Iran har tillsammans med några andra länder i FN-sammanhang blockerat fördömande av att avrättningar förekommer som straff mot narkotikabrott.

Annonser