Sköt under biljakt – 15 års fängelse

En vild biljakt med skottlossning mot ett ungt par i södra Stockholm förra sommaren har fått sitt rättsliga efterspel. En 35-årig man döms till 15,5 års fängelse för mordförsök och grovt narkotikabrott, medan hans kompis inte bevisats ha skjutit och frias från mordförsök.

Den uppmärksammade biljakten i mycket hög fart med skottlossning från automatvapen inträffade 2 juli ifjol i Östberga och Enskede. En ung man och kvinna jagades av maskerade personer i annan bil. Skott avlossades både under färden och efter att paret kört av vägen och krockat mot ett träd.

Den unga mannen träffades av flera skott och fick allvarliga skador, medan kvinnan fick ett skott i armen. Sex dagar senare greps och anhölls två personer, 35 och 23 år gamla, på Södermalm misstänkta för mordförsök. Vid husrannsakningar i samband med gripandena hittade totalt 18 kilo cannabis och två kilo amfetamin i bostäder och källare. Dessutom hittades ett skarpladdat vapen, rapporterar Dagens Nyheter.

I domen från Södertörns tingsrätt i fredags döms 35-åringen till långt fängelsestraff för mordförsök, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Medan domstolen anser att det inte säkert går visa att 23-åringen deltagit i själva skjutningen.

23-åringen döms därför bara till ett år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Då han varit frihetsberövad länge så anses straffet avtjänat och han har släppts. Att han hade nyckel till ett förråd där merparten av narkotikan hittades styrker inte att den var hans då hans fingeravtryck inte fanns på drogerna, resonerar tingsrätten.

Domarna väntas komma att överklagas till hovrätten.
Enligt utredarna tros motivet bakom skjutningen vara fortsättning på en långvarig konflikt mellan olika gäng, från 2013 då inom kort tid fyra personer sköts och två av dem avled.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser