Norrmän drack mer alkoläsk och öl

OSLO Ifjol drack norrmännen 25,8 miljoner liter omräknat i ren alkohol, en liten ökning jämfört med året före. Konsumtion av öl och ”rusbrus”, dvs. alkoläsk, medan den sjönk på starksprit, rapporterar norska statistikbyrån SSB.


Alkoholförsäljningen i Vinmonopolet, butiker och restauranger ökade ett par procent och omräknat till ren alkohol med 1 procent till 6,03 liter per person.

Mest ökade försäljning av öl och alkoläsk med 3,1 procent respektive 6,7 procent (eller 249 miljoner liter öl och 15,5 miljoner liter ”rusbrus”). Vinförsäljning minskade en halv procent till 76 miljoner liter och starksprit backade 1,9 procent (11 miljoner liter sprit).
Totalt har försäljningen av registrerad sprit minskat hela 22,3 procent senaste tio åren i Norge.

Men SSB-statistiken inkluderar inte gränshandel, taxfreeköp och smuggling av alkohol. Norsk alkoholskatt är hög och mycket förs in via Sverige. Ifjol ökade norska tullen beslag av starköl till 566 400 liter, medan vin minskade till 31 100 liter och spritbeslag på ungefär lika nivå, 61 100 liter. Total upptäcktes 15 700 smuggelförsök av alkohol år 2016, enligt Tolletatens statistik.

Annonser