Fackboss avgår efter spritnotor

Svenska Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren avgick med omedelbar verkan i fredags. Detta efter att Aftonbladet avslöjat att han struntat i fackets oskrivna alkoholpolicy. Nu inför Transport ”nolltolerans” mot alkoholinköp vid representation.

Transportfackets ledare har tidigare varit öppet kritisk till flera facks vidlyftiga representation och understrukit att det gäller att ha ansvarsfullt förhållandesätt till alkohol och vara varsam med medlemmarnas pengar.
Och han kallade det ”omdömeslöst” när Transports avdelning i Örebro efter en konferens lämnade in en tilltagen alkoholnota.

Men i veckan har Aftonbladet 200 sekunder visat att Lindgren själv struntat i den oskrivna policyn och handlat sprit på fackets bekostnad. Han försvarade sig med att policyn om högst två glas vin eller öl per person på Transports nota ”inte är huggen i sten”.
– Man får göra en bedömning i varje situation, sade han till Aftonbladet.

AVGÅR Lars Lindgren Foto: ITF

Men när tidningen konfronterade honom om sju av hans egna spritnotor som facket betalat så kallade han till krismöte på förbundet. Och nu meddelar han sin avgång.
– Jag kan inte fortsätta som ordförande, utan att känna förbundsstyrelsens fulla stöd, sa han till de anställda på förbundskontoret, enligt tidningen Transportarbetaren. Självklart är jag oerhört besviken.

Detta bara två månader före fackets kongress i juni. Tills dess har förbundsstyrelsen förordnat nuvarande förbundssekreteraren Markus Pettersson som ordförande.

I ett pressmeddelande meddelar Transport att från och med nu inför facket ”nolltolerans vad gäller alkoholinköp i samband med representation”. En extern revisionsbyrå ska ges i uppdrag att granska förbundets verksamhet, det är uppenbart att det funnits brister i våra interna regelverk och i policyer”, enligt Transport som har cirka 61 000 medlemmar.

För ett år sedan tvingades flera i Kommunals ledning avgå efter avslöjande om skandaler kring lägenhetsaffärer, lyxkrogar och vidlyftig alkoholrepresentation för medlemmarnas pengar.

Annonser