Mexikansk åklagare gripen för drogsmuggling

LOS ANGELES En högt rankad mexikansk åklagare har gripits nära San Diego av FBI-agenter. Mannen misstänks ingå i en liga som tillverkar tung narkotika och smugglar in till USA.

Mannen greps efter en domstolsorder i delstaten New York. Han misstänks för del i en grupp som producerat och smugglat heroin, kokain, metamfetamin och cannabis till USA. Han ska ha varit verksam sedan 2013 i den illegala hanteringen och haft öknamnet Diablo (Djävulen), rapporterar AFP.

Edgar Veytia är högt uppsatt åklagare i nordvästra delstaten Nayarit vid Stilla havet, som ligger mellan Jalisco och Sinaloa där narkotikakarteller är mycket aktiva.

Några mexikanska tjänstemän har tidigare ställts inför rätta för narkotikahandel i USA, bland andra en tidigare guvernör i delstaten Quintana Roo.

Mexiko är drabbat av brutalt våld kopplat till lukrativ droghandel och smuggling till Nordamerika. Enligt uppgift har över 170 000 människor dödats och 28 000 försvunnit senaste decenniet sedan strider ökat mellan rivaliserade karteller och med polis och militär.

Tema: Mexiko

MEXIKO

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

2006 trappade Mexikos förre president upp insats med militär mot organiserade brottslighet. Och karteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har tagit uppåt 170 000 personer liv. Under nya presidentens tid har flera gängledare gripits. Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiseras Mexikos säkerhetsstyrkor begått ”brott mot mänskligheten”.

Läs mer

Annonser