Rysk kapten gripen för sjöfylleri

Natten till lördagen greps en sjökapten på ett stort lastfartyg på väg med spannmål in i Åhus hamn. Mannen är rysk och har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri.

Fartyget Naos är 90 meter långt och kom med spannmål från Liepaya i Lettland och var i fredags kväll på väg till Åhus i Skåne. En av Sjöfartsverkets lotsar anade att den 47-åriga ryske kaptenen var alkoholpåverkad och beordrade besättningen att ankra i avvaktan på Kustbevakningen.

Efter ett positivt utandningsprov fördes mannen till sjukhus i Kristianstad där blodprov togs för att klargöra promillehalten togs. Därpå anhölls han misstänkt för grovt sjöfylleri.

– Det hade kunnat få allvarliga konsekvenser om kaptenen hade fått fortsätta färden och inte lotsen hade ingripit, säger vakthavande befäl Birgitta Andersson vid kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Kaptenen sitter anhållen hos polisen i Kristianstad och Kustbevakningen utreder ärendet. På tisdag ska häktningsförhandlingar hållas.

Fartyget kunde föras till kaj först i lördags. Stefan Hallström, produktionschef på Åhus Hamn & Stuveri, uppger för Drugnews att sjöfylleri är ovanligt och han har inte hört om något liknande under sina år i tjänsten i Åhus, som har 1,6 kilometer kaj.

Grovt sjöfylleri räknas från 1,0 promille alkohol och uppåt. Sedan 2010 råder gräns på 0,2 promille för att framföra större båtar.

Annonser