Unga vill slippa se tobak i butiker

Synlig tobak i butikerna påverkar fler unga att börja röka. Det menar forskning och kampanjen Tobaksfria barn vill se ett exponeringsförbud för cigaretter och snus i butiker. Fyra av fem ungdomar stöder förslaget, enligt en enkät.

Det är Demoskop som på Cancerfondens uppdrag som frågat 1 018 unga i åldrarna 15-18 år. Fyra av fem som svarade vill att tobak göms undan i stängda skåp, även två av tre unga som själva röker håller med.

– Varje år dör 12 000 personer i Sverige till följd av rökning. Så kan vi inte ha det i framtiden. Vi talar om att skydda barn att inte börja röka – och där exponeringsförbud införts, som i Kanada, så har färre unga börjat röka, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden, som i torsdags morse gästade SVT Gomorron Sverige (från kl 07:45).

Hon och Ellen Braconier, ambassadör för A Non Smoking Generation, berättade om kampanjen Tobaksfria barn som de driver tillsammans med Hjärt- och Lungfonden för att få vassare tobakslagar för att skydda barn och nå ett rökfritt Sverige 2025.


Video från Tobaksfria Barn

Barn och unga känner väl till tobakssorter som skyltas vid kassorna på upplysta ”powerwall”.
– Det spelar jättestor roll, man blir ju påverkad av det man ser när man handlar. Och ofta står dessa powerwall bredvid godis. Så när man är liten, så ser man cigaretter och snus precis bredvid t ex godis. Och det är lätt att dras dit, sade Ellen Braconier.

Även om det är 18-årsgräns för att sälja tobak till unga, så börjar nio av tio av de som fastnar i nikotinberoende före dess. Uppåt var sjätte gymnasieelev i årskurs två nyttjar tobak. Tobaksbranschen vill på olika sätt säkra nyrekrytering av morgondagens konsumenter.

Förbjuda utmanande tobaksexponering i butikerna var ett av Tobaksutredningens förslag och stöds av sju av tio remissinstanser. Dock inte av Dagligvarubranschen som anser att det skulle bli krångligt och dyrt för handlarna att ställa om.

Regeringen väntas senare i år lämna förslag om skärpta tobaksregler till riksdagen och ett exponeringsförbud i butikerna är något som många hoppas på. Över 60 procent av svenskarna vill se det, enligt enkäter. Och det finns stöd i forskning om att synlig tobak skapar positiv inställning för rökning. När den göms under disk, så minskar ungas utsatthet och färre tidigare rökare frestas.

Flera länder har redan infört exponeringsförbud för att skydda unga, såsom Storbritannien, Irland, Australien och Kanada och även grannländer som Norge och Finland. Även Thailand och Ryssland har nyligen infört regeln.

• Länk till Tobaksfria barn och mer om exponeringsförbud.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över sju miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.

Läs mer

Annonser