Wikström sjukskriven för stress

Sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström sjukskrivs på heltid efter symtom på utbrändhet. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar över hans ansvarsområden tills vidare.

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat. Jag har erfarenheter av det här sedan tidigare, så jag har känt igen symtomen, säger Gabriel Wikström (S) till Dagens Nyheter.

Wikström drabbades i 23-årsåldern av utmattningsdepression, vilket tog honom cirka två år att bli återställd från. Han blev näst yngst minister vid 29 års ålder och är idag 32 år och har brett ansvarsfält med sjukvård, idrott, folkhälsa och ANDT-frågor (alkohol, narkotika, doping och tobak).

Han har fått problem med bland annat spänningshuvudvärk, hjärtklappning och senare tid även svårt med sömnen. Han gick därför till en läkare, främst för att få hjälp och stöd.
– Men rekommendationen från läkaren var att det bästa är att jag är sjukskriven på 100 procent för att få chans att komma i fatt, säger han till DN.

Han är nu sjukskriven i tvåveckorsperioder under en tid framöver. I intervjuer har han talat om stress och depression och vill bidra till få bort stigma kring psykisk ohälsa.

Wikström berättade nyligen för Drugnews att han pendlar mellan Västerås, där han har en dotter i ett tidigare förhållande, och Stockholm där han arbetar och har en flickvän som han väntar barn med till sommaren.

Annika Strandhäll (S) som är chef på Socialdepartementet tar nu över hans ansvarsfrågor tills vidare. Hon skriver i ett uttalande, rapporterar TT: Gabriel Wikström är en duktig kollega och en god vän. Jag hoppas att han snart är tillbaka, men han måste få tid att bli bra. Därför är det också bra att han drar i bromsen tidigt. De flesta av oss känner nog någon som blivit sjukskriven en period, det kan hända oss alla – också en minister”.

Annonser