Svar på tal om fixrum och drogfrihet

En ledarartikel i DN av Amanda Sokolnicki använder hyllade tv-serien ”Aldrig backa” (om tre mammor som lämnat drogerna) för att förespråka fixrum och sprutbyte. Men får hård kritik av en av de unga kvinnorna i filmen, Sara Woldu på Kriminellas revansch i samhället.

Sara Woldu är ansvarig för Kris-Stockholms mammagrupp där SVT-dokumentären följt tre unga kvinnor. Hon ”tycker det är djupt beklagligt” att Dagens Nyheter försöker utnyttjar filmen på detta sätt i en ledarartikel ”som förespråkar sprutrum, sprututbyte och fortsatt lidande för mina missbrukande vänner”, skriver hon i en replik.

I ledarsticket (9 maj, ”Unga mammor visar vägen för narkotikapolitiken”) utgår Amanda Sokolnicki från serien ”Aldrig backa” för att kritisera svensk restriktiv narkotikamodell. Hon skriver att modellen i ”praktiken lett till att samhället lämnar de här människorna åt sitt öde. Straffar ut dem”. Vilket då syns i statistiken över narkotikadöda, som ökat oroväckande.

Sokolnicki menar att politiken nu börja bryta mönstret. Sprutbyten kan inte längre stoppas av ”klåfingriga kommunpolitiker”. Och Naloxon mot överdoser är på gång. Men hon lägger till att även kontroversiella fixrum (rum där narkomaner kan ta droger under översyn av vårdpersonal) kanske snart är på väg. Det är en fråga hon i DN lyft tidigare.

För det handlar inte bara om att hjälpa personer lämna missbruket, utan att lika mycket ”göra tillvaron på botten mindre farlig för dem som blir kvar”.

Sara Woldu – med erfarenheter från partytjej till heroin-elände kring Sergels torg och fängelse, blev mamma och lyckats ordna nyktert liv i Kris – har levt i den verklighet som Sokolnicki beskriver. Men kommer till en helt annan slutsats än DN. Att det aldrig är för sent att bli drogfri. Hon är skeptisk till lättvindiga sprutbyten och ersättningsdroger på substitutionsprogram.

Slutligen vill jag bara säga att jag för den här debatten för alla som lider i det medikaliserade samhället och som staten sätter i kemiska fotbojor!”, skriver Sara Woldu i sin replik på DN.

• Länk till tv-serien ”Aldrig backa”.

Annonser