Elva i kriminellt nätverk häktade

Elva kända kriminella män greps tidigare i veckan i polistillslag i några Stockholmsförorter. De häktades i fredags misstänkta för människorov och försök till utpressning.

Männen som är i åldrarna 18 till 29 år greps i tisdags morse i Östberga, Älvsjö, Hässelby och Bromma i Stockholm efter misstankar om kidnappning med mera.

Enligt polisen ingår de i kriminellt nätverk och har varit misstänkta och dömda för brott tidigare. Vid razziorna i veckan beslagtog polisen ”brottsverktyg, brottsvinster” och narkotika.

De elva gripna häktades i fredags, en 25-åring för försök till grov utpressning, övriga på sannolika skäl misstänkta för människorov. Några av dem är ledare i gängen.

Enligt Dagens Nyheters källor handlar det om två brottsnätverk – ”Lejonen” i västra huvudstaden och Östberganätverket i Söderort – som gått samman för att få intäkter genom utpressning. Minst två personer kidnappades i april och utsattes för misshandel och ska ha tvingats betala påhittade skulder på flera hundra tusen kronor.

Men offren valde att berätta för polisen som snabbt tillsatte en insatsgrupp för att agera mot den nya brottsalliansen.
– Förhoppningsvis får det tillslag som vi nu gjort stora effekter på brottsligheten i de berörda delarna av Stockholm, kommenterar kommissarie Manne Jönsson, som styrt insatsen, till DN.

Tema: MAFFIA

Grov organiserad brottslighet

ökar både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta områden och invånarna drabbas. Maffiorganisationer profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, men ibland även laglig verksamhet (ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

(mer…)

Läs mer

Annonser