Elva i kriminellt nätverk häktade

Elva kända kriminella män greps tidigare i veckan i polistillslag i några Stockholmsförorter. De häktades i fredags misstänkta för människorov och försök till utpressning.

Männen som är i åldrarna 18 till 29 år greps i tisdags morse i Östberga, Älvsjö, Hässelby och Bromma i Stockholm efter misstankar om kidnappning med mera.

Enligt polisen ingår de i kriminellt nätverk och har varit misstänkta och dömda för brott tidigare. Vid razziorna i veckan beslagtog polisen ”brottsverktyg, brottsvinster” och narkotika.

De elva gripna häktades i fredags, en 25-åring för försök till grov utpressning, övriga på sannolika skäl misstänkta för människorov. Några av dem är ledare i gängen.

Enligt Dagens Nyheters källor handlar det om två brottsnätverk – ”Lejonen” i västra huvudstaden och Östberganätverket i Söderort – som gått samman för att få intäkter genom utpressning. Minst två personer kidnappades i april och utsattes för misshandel och ska ha tvingats betala påhittade skulder på flera hundra tusen kronor.

Men offren valde att berätta för polisen som snabbt tillsatte en insatsgrupp för att agera mot den nya brottsalliansen.
– Förhoppningsvis får det tillslag som vi nu gjort stora effekter på brottsligheten i de berörda delarna av Stockholm, kommenterar kommissarie Manne Jönsson, som styrt insatsen, till DN.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser