Panama: tillslag mot drogkartell & Noriega död

PANAMA CITY Myndigheter i Panama har gripit 64 personer och beslagtagit fyra ton kokain efter lång utredning. /I veckan avled även landets förre ökände militärdiktator Manuel Noriega.

Kokain för miljarder…

Under senaste 22 månader har polisen förutom nämnda drogmängder beslagtagit 2,5 miljoner dollar i kontanter, 49 fordon och ett ton cannabis från ligan som bestått av panamabor, colombianer, kubaner, mexikaner och medborgare från Guatemala och Venezuela, rapporterar Reuters.

Enligt narkotikaåklagaren Eduardo de la Torre så har ligan använt båtar för att smuggla narkotikan från Sydamerika till USA där de haft ett värde i missbrukarled på nära 3,5 miljarder kronor.

President Juan Carlos Varela uppger att drogrelaterat våld och smuggling till Panama har ökat efter fredsuppgörelsen mellan Farc-gerillan och den colombianska regeringen. I veckan har immigrationskontrollen skärpts vid inpasseringar från Colombia, Venezuela och Nicaragua, vilket följts av protester.

I måndags avled även Panamas tidigare militärdiktator Manuel Noriega i Panama City, 83 år gammal. Han styrde det centralamerikanska landet mellan 1983 – 1989 och var chef för nationalgardet och landets ”starke man”.

Noriega hade en viktig roll för USA som informatör i förhandlingar om viktiga Panamakanalen på 1970-talet, senare mellanhand för CIA:s smuggling av vapen och pengar till olika kuppmakare i Latinamerika. USA valde länge blunda för hans narkotikaaffärer, bland annat lät han Medellinkartellen i Colombia smuggla droger via Panama till USA, samtidigt som han samarbetade med amerikanska narkotikapolisen, DEA.

M Noriega. Foto via Wikipedia

 När drogbrotten hopades sig och Noriega inte längre stödde USA:s kontroll av kanalen och fortsatt militärt stöd åt Contras-gerillan i Nicaragua, så beslutade president George Bush att 1989 invadera Panama och störta Noriega. Noriega flydde till Vatikanens ambassad i Panama, men gav snart upp och greps.

Han dömdes 1992 till långt fängelse i USA för narkotikahandel, penningtvätt och svindleri och senare i Frankrike. Han återvände 2011 till Panama där fler rättsfall väntade. En sjuklig Noriega flyttades i januari till sitt hem i väntan på en hjärnoperation, och avled i sviterna av den i veckan, rapporterar TT, BBC och utländska nyhetsbyråer.

 

Panama

Republiken Panama ligger på Panamanäset i södra Centralamerika. Nära fyra miljoner invånare. Huvudstad Panama City.

Spansk koloni till 1821, helt självständigt 1903 från Colombia. USA fick formell suveränitet till landremsa kring den 77 kilometer långa kanalen som förbinder Stilla havet med Karibiska havet och Atlanten. Invigdes 1914 och övergick i Panama-kontroll 1999. Största inkomstkälla för det spansktalande landet.

Efter USA-invasionen 1989 överlämnades makten till civilt styre och USA-vänlig president. Noriegas parti PRD har senare återkommit till makten några gånger. President Juan Carlos Varela, från högerpartiet PPA, leder idag en minoritetsregering.

Landet haft problem med bl a korruption, våld och ekobrott. Panamadokumenten – 2016 läckte anonym källa 11,5 miljoner dokument från ett advokatkontor till journalister som avslöjade hur kända rika personer och företag dolt tillgångar i skatteparadis genom brevlådeföretag.
Källa: Wikipedia mfl

Annonser