Svenskt flyg stoppade smugglare i Medelhavet

Under en månadslång insats i Frontex i Italien så har Kustbevakningens spaningsplan KBV 501 bidragit till att elva personer gripits misstänkta för smuggling av människor och narkotika. Bland annat stoppades en båt med 1,7 ton narkotika.

I början av maj så upptäckte flygplanet med sin svenska besättning under en patrullering längs italienska kusten en snabbgående motorbåt på väg från Albanien till Italien som var lastad med många paket ombord. De larmade italienska finanspolisen (Guardia di Finanza) som gick ut och bordade båten.

Det har senare fått bekräftat att det var 1,7 ton narkotika, oklart vilken sort. Två personer misstänkt för narkotikasmuggling kunde gripas.

Under EU-operationen har kustbevakarna även upptäckt ett segelfartyg med 127 immigranter, som kunde föras i land säkert. Även en annan båt som smugglat flyktingar har kustbevakningen lyckats spåra och stoppa. Totalt har nio människosmugglare gripits.

Besättningen på spaningsplanet består av två piloter och två systemoperatörer och har varit stationerat på Sicilien. Nu har planet återvänt till hemmabasen Skavsta utanför Nyköping.

– Personalen är motiverad för sådana här uppdrag med att rädda liv och dessutom i det här fallet stoppa en stor mängd narkotika som nu inte når den europeiska marknaden, säger Ronnie Willman, chef för flygenheten på Kustbevakningen, till Drugnews.

Flygplanet återvände hem i onsdags. Men nu har kustbevakningens fartyg KBV 002 Triton från Slite på Gotland avseglat till en operation tre månader i sommar i Medelhavet. Det har bas i Catania, Sicilien, och cirka 25 mans besättning (kustbevakare, poliser och vårdpersonal).

Uppdragen handlar om säkra EU:s yttre gräns genom Schengensamarbetet och bistår Italien med övervakning, agera mot miljöbrott, gränsöverskridande brottslighet och rädda liv till sjöss.

Annonser