Vinleverantörer döljer innehållet

Nio av tio av Systembolagets tio största leverantörer av vin vägrar eller kan inte svara på SVT Uppdrag Gransknings frågor om vad dryckerna innehåller. Men sötningsmedel, industrijäst och tillsatser är vanligt – och behöver inte deklareras.

Det är SVT Uppdrag granskning som frågat företagen om de populäraste vinerna sötas, alkoholprocenten höjts och vilka jäster och tillsatser som använts.

Många tror kanske att populära viner tillverkas som förr. Men storsäljarna tillverkas i fabriker med hjälp av sötningsmedel, industrijäst och tillsatser. Ofta deklareras inte tillsatserna, avslöjar SVT Uppdrag Granskning.

Matvarors innehåll ska deklareras för konsumenterna, men vin och andra drycker med över 1,2 alkoholprocent är undantagna. Det finns idag 63 sådana tillåtna tillsatser och processhjälpmedel vid produktion av vin, och behöver inte redovisas enligt ett undantag i EU:s regler. 45 av dem är tillåtna i sk. ekologiska viner…

Ett internmejl som kom fel och nått SVT antyder att de företag i enkäten som ingår i SVL (Sprit- och vinleverantörerna) kommit överens om att inte svara.

Enda företaget som svarar – Oenoforos som blandar ihop Umbala, systembutikernas mest sålda rödvin, väljer dock att svara. Det vinet har behandlats med kvävgas, flera sulfater, svaveldioxid, gelatin, bentonit, tanniner, pektologiska enzymer, L-vinsyra, mjölksyra och ekchips.

Gelatin för att göra vinet klarare (men som få veganer vill ha) och ekchipsen för att ge smak utan att lagrats i ekfat. Alla dessa ämnen deklareras inte på vinboxen, konstaterar SVT.

Detta hemlighetsmakeri upprör Sveriges Konsumenter.
– Jag tycker att det är inkonsekvent, det är obegripligt och det är oacceptabelt. Det är en självklar rättighet för alla konsumenter att få veta vad man stoppar i kroppen och det ska gälla alla livsmedel, även sådana som innehåller alkohol, säger generalsekreterare Jan Bertoft  till SVT.

Systembolaget vill inte svara på SVT:s frågor i intervju, utan skriver bara att man ”välkomnar att det ställs krav på branschen om innehållsförteckning”.

• Se SVT-UG-reportaget Det hemliga vinet.

 

Annonser