Juan-Pablo på IQ går vidare

IQloggaJuan-Pablo Roa, idag VD för Systembolagets dotterbolag IQ, slutar sitt uppdrag i höst. Han går vidare till annat jobb utanför folkhälsoområdet. Men nöjd med att framgångrikt fått arbeta för smartare förhållningssätt till alkohol.

– Jag kan inte än berätta vart jag fortsätter till, men jag har erbjudits ett arbete som jag inte kan tacka nej till och tillträder där i höst. Jag lämnar folkhälsoområdet, men det har varit en väldigt givande och stimulerande tid på IQ, säger Juan-Pablo Roa till Drugnews.

En rekryteringsprocess inleds nu att ta fram en ny chef för IQ-initiativet och till dess ska en tillförordnad chef leda arbetet från i september.

33-årige Roa kom från ett uppdrag som politiskt sakkunnig på Socialdepartementet till IQ i februari 2016. Han efterträdde Magnus Jägerskog som gick vidare till att bli generalsekreterare i Barnens rätt i samhället, Bris.

Under Roas tid har IQ:s nätverk av projekt som arbetar förebyggande mot alkoholskador ökat till nära 1300 projekt. Och man har synts och deltagit i media och debatter mer än nånsin – med rapporter, enkäter och utspel för att skydda unga vuxna från alkoholens avigsidor.

– Vi är ett bra gäng som arbetat ihop och jag har rest mycket i landet och besökt vårt nätverk. IQ har länge varit framgångsrikt med filmer och tv-reklam om alkoholattityder, men nu syns vi även mer på digitala kanaler där allt fler tillbringar mer tid, säger han.

Han gläds åt en positiv utveckling med att alkoholkonsumtionen sjunker i Sverige och att 15-16-åriga skolelever dricker mindre än någonsin. Färre än hälften (ca 40 procent) av dem dricker alkohol idag, jämfört med över 80 procent av de samma åldersgrupp för ett par decennier sedan.

Han tycker även det är bra att regeringen tillsatt en utredning om alkoholreklam, som särskilt på sociala medier blivit allt mer påträngande.

– Samtidigt är det bekymmersamt att många barn fortfarande växer upp i familjer med missbruk och att tre av fyra studenter dricker alkohol riskabelt. Generellt så märks en mer liberalare alkoholpolitik som riskerar få mer negativa konsekvenser för individer och samhället, säger Juan-Pablo Roa.

Han efterlyser en bättre balans mellan alkohol och folkhälsa. Att kunna njuta av drycken i rätt sammanhang, ”dricka smartare”, men att alkohol inte ska vara med överallt och motverka dess sociala negativa konsekvenser. Ett sätt är att samarbeta bredare med engagerade människor och våga ta debatten.

Juan-Pablo Roa lämnar alltså IQ sista augusti.
– Fram till dess är det full fart. Nu närmast väntar Almedalen med flera intressanta seminarier, debatter och mingel. Kanske vi ses där, säger han.

Annonser