EU-pris till MHF för alkobommar

BUKAREST För sitt innovativa arbete med automatiska nykterhetskontroller (”alkobommarna”) har Motorförarnas Helnykterhetsförbund vunnit EU-kommissionens pris Excellence in Road Safety Awards 2017.

Utmärkelsen som folkrörelsen MHF fick i konkurrens med omkring 100 andra nominerade delades ut i Rumäniens huvudstad Bukarest i måndags.

Utdelare var biträdande generaldirektör Matthew Baldwin i EU:s transportkommission. Mottagare på plats var Lars Olov Sjöström som är trafiksäkerhetschef på MHF.

Lars Olov Sjöström (t v) tar emot priset från Matthew Baldwin i EU:s transportkommission. Foto: MHF

– Det är självklart mycket hedrande att få ett så här fint pris. Det är ett kvitto på att allt arbete som vi lagt ner inte varit förgäves, och att det uppskattas på en bred internationell front, säger Lars Olov Sjöström i ett pressmeddelande.

 I motiveringen nämns att nykterhetstester är en viktig del av trafiksäkerhetsarbetet, men att polisen tenderat minska antalet tester senare år.Alkobommarna kan hjälpa polisen att bli effektivare. Eftersom hela verksamheten är väl dokumenterad kan systemet enkelt introduceras i andra europeiska länder”, står det i motiveringen.

 Systemet med alkobommarna – där bilister får blåsa i en apparat som på någon sekund mäter alkoholhalten och vid klartecken låter lyfta upp vägbommen – har tagits fram av MHF som lät ett företag ta fram den avancerade tekniken.

Systemet har framgångsrikt testats i hamnar i Göteborg och frihamnen i Stockholm. Flera kraftigt berusade förare, även i lastbilar, har upptäckts när de rullat av färjor och hindrats komma ut i trafiken. Men efter en tid så minskar antalet påverkade förare, vilket tyder på att alkobommar har en förebyggande effekt.

Trafikverket var inledningsvis tveksam till fasta nykterhetskontroller i hamnar, men svängde i våras efter en utredning och föreslår nu att 23 svenska hamnar och Öresundsbron omfattas. Vilket är fler än vad MHF själv föreslagit.
Såväl branschen, regeringen som riksdagens trafikutskott är numer positiva till alkobommar som effektiv lösning mot rattfylleri. Men hittills har utbyggnaden dröjt.

• European Road Safety Charter – europeiska trafiksäkerhetsstadgan – startades 2004 på uppdrag av EU-kommissionen generaldirektorat för trafik och rörlighet. Plattformen når idag civila samhället i alla 28 medlemsländerna.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser