Missbrukande tandläkare ska stoppas

En missbrukande tandläkare på en västsvensk klinik felbehandlade hundratals patienter. Efter vårdskandalen som P4 Väst avslöjade så skärper Praktikertjänst rutinerna och ska framöver ta anställda med misstänkta missbruksproblem ur tjänst.

Mannen var åren 2007–2014 verksamhetschef på en tandläkarmottagning i Praktikertjänst – landets största koncern inom privat tandvård och sjukvård.
Men vårdföretaget lät tandläkaren arbeta kvar på kliniken i Västsverige trots anmälningar om missbruksproblem. Han drack alkohol på arbetstid, det försvann läkarsprit och narkotikaklassad medicin från mottagningen, enligt personalen som slog larm redan försommaren 2013.

En behandlingsplan för mannen upprättades och anmälan till IVO gjordes. Men trots anmälningar till vårdföretaget och IVO (Inspektionen för vård och omsorg), så kontrollerades inte om mannens patienter farit illa. Och när han inte sände in journaler, så följdes det inte upp.

Sedan skandalen briserade i november 2016, då P4 Väst avslöjade härvan, så har hundratals patienter visats vara felbehandlade och 133 skadeärenden fanns då hos försäkringsbolaget. Felaktiga rotfyllningar, tandköttsinflammationer, tänder, kronor och broar som lossnat, ihärdig värk för några patienter…

Vårdföretaget sålde kliniken till mannen i augusti 2014, trots kännedom om hans missbruksproblem. Sedan fortsatte han arbeta som tandläkare ett år innan han sålde kliniken vidare.

Praktikertjänst beklagade det inträffade och konstaterar att man inte hanterat det tillfredsställande. En ny rutin har efter en egen utredning införts där Praktikertjänst vid allvarliga problem kan stänga en mottagning en tid och ta tandläkare med misstänkte missbruksproblem ur tjänst. Och även undersöka om det gått ut över patienter.

– Vid minsta misstanke har vi beslutat att vi ska stänga av personen under tiden vi utreder, säger Ann-Chriztine Eriksson, affärsområdeschef på tandvård hos Praktikertjänst, till P4 Väst.

Riktigt tydliga rutiner om vad som gäller hantering av missbruk för alla inblandade saknades, var inte tydligt för alla, säger hon om tidigare situationen.

Hon medger även att Praktikertjänst borde varit mer aktiva med att kontrollera om patienter farit illa under mannens behandling. Däremot anser vårdföretaget inte att det gick att stoppa försäljningen av kliniken till honom.

I våras inledde IVO ny utredning mot mannen och en polisanmälan är gjord. Han har nu gått i pension och hans tandläkarlegitimation har dragits in. Tandläkarförbundet vill se en översyn av hela kontrollsystemet ”med syftet att förhindra att detta händer igen”.

Annonser