Tobé (M): Byt ut rikspolischefen

Moderata samlingspartiets nya kriminalpolitiska talesman Tomas Tobé vill ha mer pengar till tullen, sparka rikspolischefen, avskaffa mängdrabatter och se en större skillnad i påföljd mellan förstagångsförbrytare och vanekriminella. Han är också öppen för att titta på anda alternativ i narkotikapolitiken.

Det framgick när han frågades ut i Kris’ tält i Almedalen under torsdagen.

– Vi har en nationell trygghetskris och vi kommer att växla upp arbetet på detta politikområde, sa Tobé.
Han hade också en rad punkter där han såg skillnader mot regeringens politik.
– Vi vill satsa på löner, byta ut rikspolischefen, se till att avskaffa mängdrabatter, räknade han upp.
Han påpekade att man inte kommer ifrån att Polisen idag lever på anslagskredit.

Tomas Tobé delar också bilden att inte bara polisen, utan också Tullverket behöver större anslag, men kunde inte ge besked om vad som skulle ingå i moderaterna budgetförslag i höst.

– Min bild är att det behövs satsa mer på tullen. Det flödar för mycket över gränserna och jag vill se ordentliga satsningar på tullen i det moderata budgetförslaget, sa Tomas Tobé.

Men Tomas Tobé menade också att mer måste göras under fängelsetiden med olika jobbprogram och krav på att ingå i behandlingar.  Han var också i grunden positiv till en utökad användning av fotboja istället för kortare fängelsestraff.

– Det måste bli större principiell skillnad mellan förstagångsförbrytare och vaneförbrytare, sa Tobe.

Han ser också behov av se över narkotikapolitiken, även om han betonar att kravet på nolltolerans ligger fast.
– Vi har inte en perfekt narkotikapolitik. Jag är bekymrad över att vi har en hög dödlighet, jag tror i grunden att vi måste vara öppna för att pröva andra alternativ, lite mer pragmatiska, säger Tomas Tobé.

Annonser