Dålig koll på försvunna läkemedel

Norrlands universitetssjukhus har inte koll på hur mycket narkotika som försvinner.
Foto: Elisabeth Sund/Västerbottens läns landsting

 

Tusentals tabletter och ampuller med narkotikaklassade mediciner försvinner varje år från landets sjukhus. Samtidigt finns det sjukhus som inte ens har en central överblick över hur mycket mediciner som försvinner varje år.


Det är Dagens Nyheter som granskat hur svinnet av narkotiska preparat ser ut vid landets sjukhus. Av de sjukhus som kunde svara var det Mälarsjukhuset i Eskilstuna som stod för de största mängderna försvunna läkemedel.

Enligt DN är det inte ens så att all försvunne narkotika registreras om det bara är några få enheter som försvinner.  Dessutom var det flera sjukhus, bland annat Norrlands universitetssjukhus i Umeå som inte hade någon samlad uppgift om hur mycket narkotiska läkemedel som försvunnit.

Det är framförallt olika former av opiater som stjäls. Läkemedel som kan missbrukas och leda till överdoser och andra skador.

Samtidigt ska sjukhusen som källa för den illegala marknaden sättas i perspektiv. De drygt 5000 tabletter och ampuller som försvann från sjukhusens läkemedelsförråd 2015 ska jämföras med de över 500 000 tabletter och kapslar som beslagtogs av Tullen samma år.

Annonser