RÅ kräver hårdare straff för rattfylleri

Riksåklagare Anders Perklev kräver hårdare straff för rattfylleri. Dagens straffskala innebär att det i praktiken inte går att häkta ens personer som återkommande begår drog- eller rattfylleri.


– Straffskalan för rattfylleri, drograttfylleri och olovlig körning stannar på sex månaders fängelse, och det är inte tillräckligt högt för att man ska kunna anhålla och häkta de personer som vanemässigt gör sig skyldig till den typen av brott, säger Anders Perklev till Sveriges television.

Enligt Riksåklagaren är det svårt att stoppa dem som gör sig skyldiga till upprepade brott, även om brotten sker så gott som dagligen.

Frågan har åter blivit aktuell på grund av en olycka utanför Mönsterås i början av juni, då en påverkad bilförare kom över på fel sida av vägen i hög hastighet, något som resulterade i en olycka där två personer omkom

Annonser