Borgs fylleskandal skapar debatt

Att förre finansminister Anders Borg uppträdde berusad och antastade både kvinnor och män på en fest förra helgen har gett upphov till en intensiv debatt. Inte minst hur händelsen kommenterats i sociala medier står i centrum.


Anders Borg ska enligt medieuppgifter ha uppträtt hotfullt, tagit andra män i skrevet samt kallat närvarande kvinnor för ”hora” och ”slampa”. Borg själv har  på Facebook skrivit bland annat: ” Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

Inlägget har fått många kommentarer, bland annat har Moderaternas rättspolitiska talesman Tomas Tobé skrivit: ” Alla kan göra fel. Ta hand om dig!” Många skriver att det är sådant som händer och ”alla kan väl få en snefylla ibland”

Stödet för Borg och den ursäktande tonen har dock lett till motreaktioner. I en krönika i Expressen med rubriken Varför polisanmäler inte någon Anders Borg skriver Britta Svensson ”Det finns offer i den här historien och som vanligt är de osynliga. Stödet för förövaren är massivt. Det är riktigt obehagligt att se.”

Många har också dragit paralleller med synen på liknande handlingar på till exempel musikfestivaler. Däremot har det ännu inte blivit någon större problematiserande diskussion kring alkoholens roll för Borgs agerande. Snarare har berusningen använts som ett sätt att förminska händelsen.

Annonser