Så ofta drack svenskar i somras

Många dricker mer alkohol under semestern än övriga året. Nära fyra av tio (37 procent) drack minst tre fyra gånger i veckan i somras, enligt en ny Sifo-undersökning. Att minska konsumtionen när vardagen börjar igen kan vara svårt.

Undersökningen gjordes av Sifo på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ perioden 10-11 augusti i år bland drygt ett tusen personer, från 18 år och äldre, via en webbpanel. Det är känt sedan tidigare att många svenskar ökar sin alkoholkonsumtion under ledigheter, särskilt på sommaren.

– Att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många är ingen hemlighet men det kan leda till en rejäl baksmälla när hösten kommer. De allra flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern, men inte alla vilket kan leda till problem, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

I enkäten uppgav 40 procent av männen att det drack alkohol tre till fyra gånger i veckan eller oftare under semestern, bland kvinnor svarade 34 procent det.

Sju procent av männen och fem procent av kvinnorna svarade att de drack varje dag under ledigheten.
Medan 13 procent svarade att de inte drack alkohol alls, (11 procent män, 15 procent kvinnor).

– Vi vet att många människor är oroliga över hur mycket de drack under sommaren. Efter sommaren är det viktigt att ta sig tid att reflektera över sin alkoholkonsumtion under semestern, särskilt viktigt är det för de som känner att det blev lite för mycket, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

• Gör ett test på Alkoholprofilen.se och svara på 14 enkla frågor för att få en överblick om dina alkoholvanor.

Annonser