Åtalas för enorm dopingsmuggling

En 37-årig man från Oskarshamn i Småland åtalas misstänkt för smuggling och innehav av mycket stora mängder dopingpreparat. Värdet uppskattas till mellan 10-30 miljoner kronor i missbrukarled.


Det var i slutet av 2015 som fyra paket med 11 800 doser dopingmedel (bl. a testosteronpreparat) hittades i Malmö varav merparten hade skickats från Slovakien. Genom telefonavlyssning kunde två mottagare spåras och 37-åringen utpekas som huvudman i härvan.

Vid husrannsakan i en låst källare hittades dessutom ännu mer, totalt handlar det om beslag av över 45 000 ampuller och vialer och cirka 750 000 tabletter (motsvarande 132 500 dagsdoser dopingmedel), uppger Tullverket.

Smålänningen erkänner det stora innehavet, men förnekar smugglingsbrott. Han uppger i förhör att han var mellanhand i ett distributionsled av dopingmedel. Han har tidigare dömts för dopingbrott och påstår att tidigare beslag gjorde att han blev skyldig ägarna 200 000 kronor och att de pressat honom att fortsätta. Men han vägrar i förhör uppge deras identitet för att ”inte riskera sitt liv”, säger han enligt Kvällsposten .

37-åringen satt frihetsberövad nära tre månader vintern 2015-2016 och åtalas alltså nu vid Malmö tingsrätt för smuggling och grovt dopingbrott. Dom meddelas inom fyra veckor och han riskerar fängelsestraff och han anses skyldig.

Dopinghärvan var en del som upptäcktes under en extra tullinsats före jul 2015 av post- och paketflödet för att störa illegal näthandel. Totalt kunde 1468 beställare av doping och narkotika via nätet spåras på 517 orter i landet.

Foto: Drugnews

Under 2016 beslagtog tullen nära 344 000 kapslar, vialer och tabletter med dopingmedel.

FLER DOPAR / Enligt en studie ifjol så dopar sig omkring 30 000 svenskar regelbundet och ytterligare 10 000 personer då och då. Det kan handla om motionärer och atleter som vill nå bättre idrottsresultat; esteter som vill ha snyggare kroppar; våldsverkare som med ökad styrka och aggressivitet vill inge respekt och fruktan.
Men hälsoriskerna är flera – exempelvis hjärtsvikt, leverskador, hormonrubbningar, impotens, depression och psykoser.

Annonser