Snusföretag vann skattemål

[UPPDAT] Prillan Concept i Borås som säljer gör-det-själv-snus vann första omgången i ett skattemål. Företaget slipper betala 100 miljoner i tobaksskatt, men tullverket kan överklaga domen.

Prillan säljer importerad tobak, egentligen tobaksavfall, vidare via återförsäljare till kunder som smaksätter och gör sitt eget snus. Tobaken är rester från annan tobakstillverkning och om den kan klassas som råtobak är den inte är punktskattepliktig.

Men frågan är om tobaksresten även går att röka, för i så fall ska företaget betala en röktobaksskatt på 1852 kronor kilot, vilket innebär en skattesmäll på 100 miljoner kronor.
Enligt tullverket så visar tester i Tjeckien att den kan rökas och därmed ska skattebeläggas.

Förvaltningsrätten menar i ett avgörande att tullen inte kunnat visa att tobaken uppfyller tillräckliga krav för att anses som röktobak och upphäver skattebeslutet.
– Konkurshotet är avvärjt. Nu tar vi det lugnt ett tag, säger snusföretagets vd Peder Olander till TT.

Tullverkets företrädare ska nu läsa genom domen och ta ställning till om domen ska överklagas. Även Skatteverket har liknande krav på företaget och begär 286 miljoner kronor i skatt och avgifter – det delmålet ska avgöras senare.

EU:s bedömning kan också spela in i processen då målet kan slutligt kan komma avgöras i EU-domstolen. Enligt ett utslag tidigare i år i en EU-tolkning så räcker det med att tobaken ”enkelt kan göras” rökbar för att definieras som skattepliktig, har TT tidigare rapporterat.

• Fotnot: På företagets hemsida marknadsförs tobaken i förpackningar som liknar kakburkar. Prillan Concept omsatte ifjol 34.5 miljoner kronor och gjorde vinst på drygt 2,5 miljoner, enligt bokslut publicerat i Solid info.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Annonser