Sjöfylleri bakom fartyg på grund

Det fartyg lastat med dieselolja som gick på grund i Kalmarsund i lördags morse bärgades i onsdags till Oskarshamn. Kapten och styrman har häktats misstänkta för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet.


Fartyget Atlantic gick fri från grundet vid lunchtid med hjälp av två bogserbåtar och bogserade till varv i Oskarshamn. Det bar 24 000 liter dieselolja i en utsatt bottentank och måste tömmas först.

– Arbete har gått bra. Processen har varit säkert och följt den bärgningsplan som gjordes upp, säger Johan Eklöf på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Grundstötta Atlantic drogs loss i Kalmarsund. Foto: Kustbevakningen

Fartyget är flaggat på Färöarna, ägs av danskt rederi och har både rysk och filippinskt besättning. Traden skulle gå från Visby till Oskarshamn, men missade av oklara skäl staden och gick på grund flera kilometer längre söderut där vattendjupet bara är någon meter.

Sjöräddning, kustbevakning och räddningsdykare ryckte ut då det befarades att diesel skulle rinna ut i sjön. Men fartyget kunde alltså dras av grund först fyra dagar senare.

Kaptenen och styrmannen som båda har ryskt medborgarskap verkade rejält berusade och greps. Vid utandningsprov uppmättes sjökapten haft 1,76 promille alkohol, medan blodprov togs på styrmannen. Gränsen för grovt sjöfylleri är en promille.
Männen har olika versioner om vad de gjorde vid grundstötningen.

Förhandlingar i Kalmar tingsrätt hölls i tisdags bakom stängda dörrar och båda männen häktades misstänkta för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

Som skäl till häktningen angav åklagare Johan Henningsson för P4 Radio Kalmar att det fanns risk att männen kunde undanröja bevis eller försvåra utredningen. Även övriga besättningen ska höras innan de får lämna landet.
Åtal ska vara väckt senast 10 oktober.

Annonser