Drogmissbruk ökar inne på förvar

Narkotikamissbruk är ”ökande bekymmer” på flera av Migrationsverkets förvar, visar en granskning av Metro. Nu vill myndigheten att lagen om kroppsvisitation ses över.


Intagna på Migrationsverkets förvar i landet lyckas återkommande smuggla in och missbruka droger. Totalt har under perioden 1 september ifjol till 1 september i år 48 incidenter om narkotika eller misstänkt drogpåverkade personer upptäckts.

– Det är ett ökande bekymmer. Den bild som jag får förmedlad till mig är att vi har en allt högre andel missbrukande förvarstagna, säger Torbjörn Nyberg, chef över Migrationsverkets förvar, till Metro.

Det finns även rapporter om att narkotikapåverkade personer inne på förvaren har misstänks för våldsbrott. Hotfulla situationer relaterade till narkotika har inträffat, påverkad intagen försökt sparka sönder dörr, misshandel av rumskompis med mera.

Olagliga substanser har hittats i gömt i lokaler och kläder. Vanligast att är att besökare smugglar in droger, men förekommer även att droger kastas in på promenadgårdar, enligt Migrationsverket.

Ensamkommande person som själv suttit på förvar berättar för Metro att han sett missbruk, ”en del använde droger hela tiden”, men personal märkte det oftast inte.

Nu vill Migrationsverket att lagen brådskande ses över för att kunna hålla narkotika borta. Bland annat så att myndighetens personal får kroppsvisitera intagna och besökare och utrymmen i större utsträckning, idag får besökare inte visiteras och intagen endast vid misstanke.

– Det är klart att visitationerna som de ser ut i dag är en begränsning i det narkotikabekämpande arbetet. Eftersom verksamheten förändrats känner vi att vi kan behöva andra verktyg för att upprätthålla ordning och säkerhet, säger Torbjörn Nyberg på Migrationsverket till TT.

I Sverige finns nio förvarsenheter på fem olika ställen (i Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle). I slutet av 2016 fanns 357 försvarsplatser. Förvar används för personer, 18 år och äldre, som ska utvisas och det anses finnas risk för hinder av verkställighet. Källa: Migrationsverket, Metro

Annonser