Smuggling av 228 kilo droger stoppad

Två lastbilschaufförer har dömts till fängelse för att försökt smuggla stora mängder cannabis via Sverige till Norge. De misstänks ingått i en liga som smugglar narkotika mellan Slovenien och nordiska länder.

Smuggelmålet består av två ärenden.
I maj ifjol kom männen med slovenskregistrerad lastbil och container till Trelleborg. Svensk tull fattade misstankar om narkotikasmuggling och inledde spaning på följet.

I Norge lossades bilens legal last av stålkonstruktioner norr om Oslo, men iakttogs även att flera säckar slängdes över i en mötande bil. Mottagarna av 100 kilo cannabis greps senare av norsk polis. Medan lastbilen – efter att de två männen identifierats – fick fortsätta körningen som gick till Nederländerna.

Drygt två veckor senare, i juni 2016, kom de två männen igen i samma lastbil och med container med färja från Tyskland till Trelleborg. Även denna gång är Norge målet, men tullen gör kontroll i Trelleborg och hittar 125 kilo cannabis (marijuana och hasch) och tre kilo kokain och männen grips.

Värdet av de båda beslagen är cirka 26 miljoner kronor i gatuled, enligt Tullverket.

Lastbilschaufförerna, 40 och 60 år gamla, hävdar att de är oskyldiga och inte känt till drogerna. Men Ystad tingsrätt dömde dem för grov narkotikasmuggling till sju år och tio månaders fängelse.

 Den äldre överklagade och hovrätten över Skåne och Blekinge sänker straffet för honom till fem år och fyra månaders fängelse. Hovrätten anser det inte går bevisa att han känt till att narkotika fanns i lastbilen vid första tillfället, men uppenbart borde insett det vid andra resan, rapporterar Ystads Allehanda.

Annonser