KRIS firar 20 hederliga år

Tjugo års kamp för människors rätt att bli drogfria och hederliga. Christer Karlsson, förbundsordförande i Kriminellas Revansch i Samhället, minns hur allt började och blev.

För drygt 20 år sedan avtjänade jag ännu ett fängelsestraff. Jag blev nekad behandling. Blev arg. Slog sönder saker på avdelningen och hamnade på isoleringen. Jag var 46 år och hade blivit dömd 54 gånger. Jag ansågs för gammal för att få hjälp. Jag var en av de körda.

Det fick mig att tänka till. Jag tog en chans och bad en NA-kille om hjälp, han blev min sponsor. När mitt straff var slut träffade jag fler personer som liksom jag var trötta på både myndigheter och det kriminella livet. Den 23 oktober 1997 hade vi snackat klart, vi var elva personer som då startade KRIS, i Stockholm. Vi gjorde det för vår egen skull, för att vi hade samma problem, för att vi förstod varandras situation och för att stödja och peppa varandra.

Nu 20 år senare kan jag konstatera att vi startade något som blev större än vi då kunde ana. Förutom att KRIS har växt och blivit en etablerad organisation så har vi banat väg för en rad andra föreningar, behandlingshem, sociala företag med mera som alla i större eller mindre utsträckning brutit fördomen ”en gång missbrukare/kriminell alltid missbrukare/kriminell”.

Ett starkt skäl till att KRIS vuxit och överlevt både dåliga tider och löpsedelsincidenter är vår nolltolerans mot alkohol, narkotika och kriminalitet. Ingen av oss är perfekt men vi har satt upp principer som vi lever efter. Följer vi dem mår vi själva bra och vår organisation bra.

Drogfrihet, Hederlighet, Kamratskap och Solidaritet är de fyra deviser vår nolltolerans vilar på, hade vi inte haft dem från början hade vi nog inte varit den starka kraft vi är.

Tjugo år är en lång tid och mycket har hänt i samhället (även om mycket också är sig likt). KRIS vann Kriminalvårdens förtroende och gör idag ungefär 1500 anstaltsbesök per år, dvs. 28-30 anstaltsbesök varje vecka, året om. Programverksamheten inom Kriminalvården har utvecklats och vi själva har bidragit med studiecirkeln Bättre framtid och skulle gärna se att programmet Kriminalitet som livsstil användes även inom Kriminalvården.

Nya droger har också kommit. För 20 år sedan fanns inga nätdroger, inte Spice och inte heller Subutex och Subuxone som skördat många liv sen dess. Vi i KRIS har därför tvingats driva kampanjen ”statlig knark är också knark” och nu kämpar vi också för rätten till drogfri behandling.

KRIS har kommit för att stanna. Vi har fortfarande mycket att göra. Alltfler vill lämna gängkriminaliteten och då finns våra föreningar som ett hederligt alternativ.

Alltför många dör av missbruk, men det är också alldeles för många som lever i missbruk och blir en slags andra klassens medborgare som slussas mellan myndigheter. Vi menar att drogfrihet och hederlighet är nyckeln till ett bra liv.

Jag var själv en person som myndigheterna hade gett upp hoppet om. Jag var 46 år och för gammal enligt dem. Nu tycker jag själv att jag har ett fantastiskt liv. Jag har jobb, körkort, inga skulder, fin lägenhet, fru, vänner, bra rutiner och kan resa, träna, köra mc, äta god mat och umgås med riktiga vänner.

Jag är så tacksam att jag fick vara med och starta KRIS. Det har gett mig ett meningsfullt liv och jag önskar att många fler får uppleva samma sak som jag.

 

• Fotnot: Ett 20-årsjubileum förbereds för fullt på Nalen i Stockholm i oktober. Mingel och mat, Hasse Aro leder samtal med politiker och myndighetsföreträdare, hedersmedlemmen Kungahuset är inbjuden, likaså företagare och kulturpersoner som stöder Kris, artisten Nano uppträder.

av
CHRISTER KARLSSON
förbundsordförande i Kriminellas Revansch i Samhället

Annonser