Drottningen grattade Kris, 20 år

På Kriminellas revansch i samhällets 20-årsfest på Nalen gick oannonserat drottning Silvia upp och gratulerade organisationen. ”Jag är väldigt glad för att ni finns. Ni behövs. ”, sade hon.

Hon berättade inför de omkring två hundra inbjudna gästerna på Nalen i Stockholm om en resa till Litauen med Kris för några år sedan. Bland annat besökte de ett fängelse.

– Jag besökte en livstidsfånge i hans cell. Han hade fått lära sig svenska med Kris hjälp och vi läste Fader vår tillsammans han och jag, sade drottningen som även berättade om ett besök i ett ryskt fängelse där en dömd mördare sjöng för henne.

Kris ordförande Christer Karlsson fick en kram och drottningen en blomsterbukett.
Kungahuset är hedersmedlemmar i Kris sedan länge och drottningen var även med när organisationen fyllde tio år.

– Det betyder mycket att ha kungahusets stöd. Och att drottningen spontant går upp på scen och talar är härligt. Hon gillar uppenbarligen Kris och kanske mig också, sade Christer Karlsson till Drugnews efteråt och skrattade.

Många andra ville gratulera Kris som i två decennier besökt fångar och mött upp när de muckat och erbjudit dem stöd och kamratskap för att inte återfalla i brott. Hederlighet, drogfrihet, solidaritet och kamratskap är de honnörsord som organisationen vilar på.

Christer Karlsson grundade Kris 23 oktober 1997 tillsammans med tio vänner som tröttnat på att åka in och ut i fängelse, droga sig och begå nya brott.

– Jag var nog ingen bra tjyv egentligen. Har åkt fast 54 gånger och suttit inne över 30 år. Men det är inte mig ni ska tacka – utan er själva för att det gått bra och ni har gjort jobbet att bli drogfria och hederliga, sade han och pekade mot församlade krismedlemmar. Flera uppklädda dagen till ära.

Nano Omar uppträdde på Kris-galan på Nalen. Foto: Drugnews

Efter mingel, buffé och ett scenprogram där Hasse Aro samtalade med representanter för Kriminalvården, politiken, polisen, näringslivet och flera föreningar, så rundade artisten Nano Omar med band av med bland annat låten ”Hold On”. Såväl drottningen som ex-kriminella klappade med.

Kris gör ungefär 1500 anstaltsbesök per år, 30 besök i veckan, runt landet. Fler fångar vill idag lämna droger, brott och gängkriminalitet, vilket föreningen hjälper till med. Det finns glapp mellan anstaltstid och återanpassning i samhället, som ingen myndighet klarat. Men en omställning som Kris och Unga Kris försöker hjälpa till med.

Enligt Allmänna Arvsfonden har bara Unga Kris verksamhet inneburit inbesparingar för samhället på över 2,1 miljarder kronor med att hjälpa unga kriminella bort från missbruk och brott till att börja arbeta och betala skatt.

Annonser