Kapten och styrman åtalas för sjöfylla

Kapten och överstyrman på fartyget som gick på grund utanför Oskarshamn med diesel i lasten åtalas nu för grovt sjöfylleri. Kapten åtalas även för grov vårdslöshet i sjötrafik.

Det var lördagsmorgon 23 september i år som lastfartyget Atlantic med 44 000 liter diesel var på väg till Oskarshamn vek av från farleden och gick på grund i Kalmarsund, i höjd med Stångehamn. Det tog flera dagar innan det kunde dras loss.

Provtagning visade att de båda ryska sjöbefälen hade alkohol i kroppen – överstyrman hade 0,88 promille och kapten hade 1,94 promille alkohol i blodet. Vare sig godkänd navigationsutrustning eller relevanta sjökort fanns på bryggan.

De två männen häktades och åtalas nu vid Kalmar tingsrätt, rapporterar Barometern.

Åklagaren uppger att kaptenen saknat kontroll och förutom grovt sjöfylleri så åtalas han även för grov vårdslöhet i sjötrafik.
”Brottet är grovt då fartyget har färdats en längre sträcka på autopilot, i det närmaste herrelöst, utan kontroll på navigation, navigatoriska hinder och andra sjöfarare då ingen vaket och/eller nyktert befäl har funnits på bryggan”, skriver kammaråklagare Johan Henningsson.

Kaptenen medger vissa förhållanden, men förnekar brott.
Rättegången inleds 7 november i tingsrätten.

Annonser