Nya Zeeland ska folkomrösta om cannabis

WELLINGTON Nya Zeelands nya premiärminister Jacinda Ardern utlovar en folkomröstning inom tre år om att legalisera nöjesbruk av cannabis.

Hennes Labour Party ingår i den regeringskoalition som tillträder denna vecka tillsammans med Gröna partiet och nationalistpartiet NZF efter valet i september. Detta efter nio års styra av konservativa National Party.

Jacinda Ardern, premiärminister. Foto: Ulysse Bellier /Flickr CC BY 2.0

Jacinda Ardern, 37 år, som blir landets yngsta premiärminister någonsin, säger att hon ”alltid varit öppen” med att hon är emot kriminalisering av cannabis-användning och att hon personligen ogillar att människor fängslas det.

– Men jag har även farhågor för att unga ska få tillgång till en produkt som är skadlig och skulle kunna skada dem, säger hon enligt BBC och AP.

Hon vill därför att Nya Zeelands invånare i en folkomröstning inom tre år ska få uttrycka sin åsikt om legalisering av drogen.

Användning av cannabis i Nya Zeeland, med över fyra miljoner invånare, är omfattande. I enkäter svarar 13,4 procent mellan 16-64 år att de använder drogen. Allt innehav av cannabis är olagligt i landet. Kampanjer för att dekriminalisera drogen förs, men hittills utan framgång, enligt Wikipedia.

Efter problem med omfattande försäljning av olika syntetiska droger, så röstade parlamentet 2013 för att på försök tillåta dem. Men att tillverkarna i varje enskilt fall först måste visa att det var låg risk med att använda preparaten för att godkännas. Regeländringen gällde inte tidigare förbjudna droger (såsom cannabis).

Annonser